Органъ на МПО Любенъ Димитровъ отъ Торонто Канада

Месечно издание - Monthly publication

 

Брой 99 - 2011 г.

Issue 99 - Year 2011

 

 

 
 
 

 

 
 

ПАРТЕНИЙ ЗОГРАФСКИ
български духовник и филолог

 

ТЕОДОСИЙ СКОПСКИ
български духовник и учен

 

Този брой на Македонска Трибуна, е посветенъ на нашитѣ български възрожденци, които ежедневно сѫ прекръствани, отъ Българи на сърбо-македонци отъ днешнитѣ сръбски даскалчета, които сѫ окупирали сръбското МАНУ въ градъ Скопие въ Бившата Югославска република Македония.
Презъ последнитѣ няколко мѣсеци, сърбо-македонската пропаганда въ поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония, е излязла отъ релситѣ на нормалното пишене, и фалшифициране на Българската история. Въ последно врѣме най-сръбскиятъ даскалъ тамъ, на име Блаже Ристовски съ майка Българка (майката на този сръбски даскалъ презъ Дек.1990 година се е декларирала Българка, предъ покоиниятъ български професоръ отъ Одеса на име Михайлъ Дикханъ).
Този сръбски даскалъ въ поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония, въ своята последна анти българска книга, е прекръстилъ всички български възрожденци, отъ българи въ сърбо-македонци. Каква ирония на сѫдбата! Децата и внуцитѣ на българскитѣ възрожденци, днесь с най-голямитѣ фалшификатори на българското ни минало тамъ! Този имементенъ сръбски даскалъ въ поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония, е продалъ своята сѫвестъ на сърбитѣ, за едно сухо парче хлябъ.Този нещастникъ ни пише ,че онези наши български възрожденци, които сѫ писали по страницитѣ на вестникъ ЛОЗА преди сто години сѫ били македонци!
За сръбскитѣ простаци, като това сръбско даскалче, англичанката Mercia MacDermott въ биографията на Гоце Делчевъ е написала, че онѣзи, които пишатъ за вестникъ Лоза, или не сѣ чели този вестникъ, или мислятъ, че никой не го е челъ?
Ежедневно въ тази сръбска република Македония се правятъ филми, съ анти българско съдържание. За примеръ е филма за депортирането на Еврейтѣ отъ Македония! Интересно е, че никой отъ тѣзи фамозни македонци отъ Югословенски произходъ, не направятъ филми за кой предаде еврейтѣ отъ Солунъ и Белградъ на германцитѣ?
И както писа единъ отъ останалитѣ живи еврей отъ този периодъ: КѪДЕ БЯХА ФАМОЗНИТѢ ТИТОВИ ПАРТИЗАНИ ДА СПРЪТЪ ВЛАКОВЕТѢ НА КОИТО БЯХА НАТОВАРЕНИ ЕВРЕЙТѢ ОТЪ МАКЕДОНИЯ И ТРАКИЯ. Този периодъ отъ живота на еврейтѣ въ Македония и Тракия е добре описанъ по страницитѣ на www.sitebulgarizaedno.com . Ако читателя иска, може да прочетѣ онова което го интересува.
На сърбкитѣ даскалчета, като Блаже Ристовски ние отъ редакцията на Македонска Трибуна въ градъ Торонто, предлагаме да прочетътъ онова което е написалъ Зоранъ Тодоровски по страницитѣ на сръбската Нова Македония съ дата 25.09.2009 г. (Натисни копчето на кампютара за да излезе статията).
Ежедневно по страницитѣ на сръбскитѣ вестници във Вардарска Македония излизатъ МАТЕРИАЛИ за утрешната Албания, въ която влизатъ Албания, Косово и западната частъ на Вардарска Македония.
Интересно е исказванието на Али Ахмети публикувано, по страницитѣ на сръбскиятъ вестникъ Нова Македония съ дата 29.11.2011г. (Симболите на Албанците се стекнати со дадена крв и жртва. Затоа со фанатизам ги чуваме, а бараме другите да не ни ги негираат. Да ги обединиме Албанците во ЕУ и во НАТО. Ова е иднината на Албанците - истакна Али Ахмети во својот говор пред насобраните во Градец.)
Ние не се спираме на последната препорѫка на гнъ. Иванъ Михайловъ, че ние поробенитѣ българи не трябва да бързаме съ референдуми, за присъединяването на Вардарска Македония къмъ България! Става въпросъ за онази частъ на Македония, която е населена съ българи. Нека сѫмитѣ българи тамъ, поискатъ присѫединяването на Вардарска Македония къмъ България, така както стана презъ Априлъ 1941 година съ Българскитѣ конституционни комитети.
За Македонска Трибуна отъ Торонто Г.Младеновъ 01.12.2011г.

Български евродепутат: Македония не може да гради идентичност
за сметка на съседите

ДНЕВНИК 30 ноември 2011
Андрей Ковачев
Фотограф: Анелия Николова
Европейската интеграция е единственият път към преодоляване на исторически наслагваните несправедливости на Балканите, заяви Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент. Той разговаря за европейската интеграция на Македония и перспективите за насрочването на официална дата за начало на преговорите за членство в Европейския съюз с македонския външен министър Никола Попоски.
На срещата българският евродепутат е подчертал, че националната идентичност не може да се гради на базата на антитези и за сметка на културната идентичност на България. "Европейската интеграция е единственият път към преодоляване на исторически наслагваните несправедливости на Балканите, които са изключително тежки между хората от двете страни на сегашната граница между България и Македония", настоя той в съобщение, разпространено от офиса на ЕНП.
"Ние имаме обща история, която трябва да ни обединява, а не да ни разделя. Нека празнуваме общата си история и общите си празници", призова Ковачев. Според него, "за да преодолеем влиянието на сенките на юго-комунистическото минало, които се опитват да ни дърпат назад, е нужна непоколебима политическа и обществена воля."
Евродепутатът подчерта, че е необходим "стремеж за преодоляване на езика на омразата в обществения живот и медиите от двете страни на границата". Той настоя, че трябва да се избегне поддържането на "фалшиви национални митове за сметка на историята и културата на съседни държави."
През октомври Ковачев заедно със своите колеги Станимир Илчев (АЛДЕ) и Евгени Кирилов (С&Д), изпратиха писмо до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле за снимащия се в момента македонски филм "Трето полувреме". Според данни от медиите спонсорираният от македонското правителство филм манипулира историческите факти и е "един от многото случаи на насърчаване на македонска идентичност чрез исторически фалшификации".
На срещата на Европейския съвет на 9 декември трябва да се вземе решение дали да се започнат преговори с Македония. За момента Гърция продължава да настоява това да не се случи, докато не бъде уреден спорът за името на балканската държава. За разлика от Атина Скопие е на мнение, че решението може да бъде взето и преди това.

Академик Георги Марков: В Скопие историята е слугиня на политиката

05 декември 2011 | Агенция "Фокус"
София. В Скопие историята е слугиня на политиката. Това каза в интервю за Агенция Фокус академик Георги Марков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, по повод поредицата от статии на академик Блаже Ристовски във вестник Вечер от книгата Македонският Възрожденски ХІХ век. По думите на академик Георги Марков Блаже Ристовски продължава да оказва влияние и върху по-младите им историци. Макар, че е от една епоха на Тито, Тито отдавна го няма, Титовата Югославия се разпадна в кръв, но явно, че антибългарският дух в историята остава. Затова с тях ние не можем да направим никакви проекти. Аз съм се опитвал вече 15 години да направя с тях някакви проекти, забележете, с техния Институт за национална история. Не става, защото те крадат от българската история, и от Средновековието, и от новата история. И не само, че крадат, а и злоупотребяват с историята. И правят оръжие за омраза срещу България. Няма как да се прави компромис с тях, каза академик Георги Марков.
Опитвал съм се не да се разбера, но - да преговарям с тях така: Сега, имате история на македонската нация Тито е вашият баща, не е цар Самуил. Тито е бащата на македонската нация. Най-силна е югоносталгията във Вардарска Македония там има паметници на Тито, там има улици на Тито дори в Сърбия и Хърватия няма (а Тито е хърватин). Те казват: Не, ние, за да имаме нация, трябва да имаме история. Казвам: Не ви ли стига тази история?. Казват: Не. Половин век на нас не ни стига. И крадат от българската история започнаха от Възраждането, минаха в Средновековието на цар Самуил, от десет години насам говорят за антични македонци и се свързват с Александър Велики.
Те издигнаха паметници в центъра на Скопие при положение, че това е една държава с 30 % безработица. 250 милиона евро са пръснали за новия исторически център на Скопие (там са Александър Велики, Цар Самуил, Светите братя Кирил и Методий, Гоце Делчев, Яне Сандански...). Ето как се краде от българската история и с тях няма как да се разберем. Особено с такива титовисти като Блаже Ристовски, който вече 60 години участва в тази кражба на българската история, каза академик Георги Марков.

СТАТИИ
Купете тритомника на д-р Георги Генов:
Американската Православна Църква на българите

Авторът д-р Георги Генов задълбочено но сбито разказва историята на македонобългарските черкви зад Океана, около които се развива цялостният живот на нашата емиграция от рождението до самата кончина на личността. Той уместно отбелязва, че тритомникът е абсолютно конвертируема книга, която може да ни представи добре на международния пазар (САЩ, Канада и Австралия), както и в Родината.
Обръща се с апел за спонсорство, поради ограничените възможности на БАН..
Част първа: 1 347
Част втора: 348 587
Част трета: 588 927
Книгите може да бъдат закупени на цена от 44,90 лв (23 Евро) на адрес:
Музей Класика 32, Венелин, София 1132,
България, Европейски съюз
За постоянни справки: Александър Стайков: 0876-44-76-87

Връзки

РЕДАКЦИЯ
Отговоренъ редакторъ Георги Младеновъ E-Mail за контакти: makedonskatribuna@gmail.com
Заместникъ редакторъ Д-ръ Георги Геновъ E-Mail за контакти: historicalarchives@gmail.com
Помощникъ редакторъ Пандо Младеновъ E-Mail за контакти: mladenoff@rogers.com
Webmaster Владимиръ Панковъ E-Mail за контакти: radkomk@gmail.com
Legal REPRESANTATION Gosho Mladenov B.A.S.M.Eng.L.L.B.
English proof reader A. Aleknevicius B.A.

 

 
 

Hosted in Toronto by Macedonian Tribune