Органъ на МПО Любенъ Димитровъ отъ Торонто Канада

Месечно издание - Monthley publication

 

Брой 92 - 2011 г.

Issue 92- Year 2011

 

 

 
 

СВ.ЙОАН КАНЕО-ОХРИД

Този брой на Македонска Трибуна е посвѣтенъ на българитѣ отъ сѣло Старчища Драмска (на гръцки ПЕРИТОРИ) околия.
Това сѣло бѣ изцяло изгонено отъ гърцитѣ 1924 година, а онези които останаха по някакъвъ си начинъ бяха изгонени презъ окт. 1944 година въ България. Тогава сръбската партия БКП ги даде на сърбитѣ. По този въпросъ въ България не се пише понѣже сръбското БКП е много гузно!
Въ поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония ще има нови избори. Въ тѣзи нови избори, които ще бѫдътъ въ началото на Юни 2011 година, ще участватъ всички стари сръбски агенти. Въвъ Вардарска Македония днесь всичко е по Югословенски. Партията на Рада Шекеринска си остава продължителка на Югослваската комунистическа партия (сръбската). Новата партия Ситѣ противъ Македония на братъ Любе Бошкоски, пее по кафенетата съ представителитѣ на сърбитѣ.
Љубе, Буч и Здравко: Друже Тито ми ти се кунемо" www.vecer.com.mk Мартъ 28 2011 г. № 14654. Отъ сърбохърватски учебници учатъ, на сръбски говорятъ и пишатъ, а за македонски езикъ и идентитетъ притендирътъ. И като се стрещнатъ съ българинъ отъ Македония почватъ много е рано да кажемъ на гражданитѣ на Македония, че сѫ българи. Така се извиняваше братъ Любе Бошкоски говорейки съ редактора на Македонска Трибуна когато бѣ на гости при Бранко Димчевъ въ Бразилия.
И следъ всичко това което става по Вардарска Македония единъ нашъ племеникъ отъ едно българско сѣло ни информира, че внука на моятъ братовчедъ античниятъ македонецъ си вземалъ българско гражданство и има кола съ българска регистрация. Този младъ човекъ които ни информира за онова което става по неговото сѣло ни каза, че въвъ Вардарска Македония имало около 200.000 хиляди граждани съ българско гражданство! На въпроса какво ще правитѣ ако следъ изборитѣ албанцитѣ искатъ да правятъ Вардарска Македония нещо като федерация? Той отговори ние чакаме България да ни предложи да се съберемъ заедно. Брата на този които най-често ни информира ни каза, че въ това сѣло братму е начело на партията на братъ Любе! На въпроса защо братъ ти него пита братъ Любе, кога ще кажатъ на гражданитѣ на Македония, че тѣ сѫ българи? Отговоръ: Братми го пита братъ Любе, а той не отговори оти имало хора около него!
И да довършиме, ситѣ противъ Македония, които участватъ въ тѣзи избори сѫ вчерашнитѣ, RECYCLED SERBIAN AGENTS. Какво може да се очаква отъ шкартованитѣ вчерашни сръбски агенти въвъ Вардарска Македония?
Г.Младеновъ 27.04.2011г.

ДЕКЛАРАЦИЯ НА АСОЦИАЦИЯТА "РАДКО" ОТНОСНО ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ В Р.МАКЕДОНИЯ http://www.radkomk.com/

дата: 22 Май 2011г.
Призив за ПЪЛЕН БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ, поради нежеланието на лидери като Любчо Георгиевски и Любе Божковски да се признае съществуването на българи в Р.Македония...

ДЕКЛАРАЦИЯ

Асоциацията РАДКО по повод предстоящите предсрочни парламентарни избори в Р. Македония представи собствения си отношение към тези избори:
01. Членовете на асоциацията РАДКО не могат да гласуват за партии, които подкрепят македонизма, защото това означава продължаване на агонията на държавата, т.е. всички натрупани проблеми тук произтичат от липсата на желание да се прекъсне с практиките от тоталитарното комунистическо минало,
02. В този смисъл асоциацията РАДКО подкрепя ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ НА Р. МАКЕДОНИЯ В ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИТЕ СТРУКТУРИ на БККС (Българския културен клуб Скопие), но със следните допълнения (това са Основните задачи на асоциацията РАДКО):
- Българите от Р.Македония да представляват градивен елемент в Конституцията на държавата;
- Един от официалните езици на държавата да бъде и Българският книжовен език;
- Афирмация на Българската история и култура;
- Възобновяване на необходимите културно-образователни и църковни институции в Р.Македония по подобие на българските културно-образователни и църковни институции, които съществуваха на територията на Р.Македония по времето на Османската империя, разбира се, адаптирани към съвременните условия и потребности;
- Възобновяване на духовното и културното единство на Българите от Р.Македония и Българите от Р.България;
- Защита от присвояване и фалшифициране на Българската история и култура;
- Защита на Българите в Р.Македония от репресии, полицейско наблюдение и тормоз, преследване, дискриминация и културен геноцид.

Председател
Владимир Панков

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, честван на 24 май. На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като "Солунските братя". Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица.
Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище Св. св. Кирил и Методий в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.
През 1857 година денят на "светите братя" е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата година, 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата "Света Богородица", а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов.
По време на борбите за църковна независимост от началото на 18-ти век историческото дело на Кирил и Методий е не само стимул, но и казус против гръцката Вселенска патриаршия. Превръща се в символ на бъдещата независимост, както отбелязва в една от статиите си Христо Ботев. Празникът надхвърля църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се превръща в общонароден празник. След 1878 г. празнуването на Кирил и Методий се развива в две посоки. В свободна България той се ограничава до училищен празник. В Македония и Одринско обаче същият запазва функциите си и на демонстрация на българщината в борбата ѝ против турското управление, както и против асимилаторските домогвания на сръбската и гръцката пропаганда. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата световна война.
С въвеждането на григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника - църковен (11 май) и светски (24 май). За официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България, когато Народна република България е преименувана на Република България.
Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий датират от XII век, като те са признати за светци още в края на IX век. Поотделно паметта на св. Кирил се отбелязва на 14 февруари, а на св. Методий на 6 април (дните на тяхната смърт). Всеруският Синод по повод празнуването хилядогодишнината на Моравската мисия на Св. св. Кирил и Методий взема следното решение: За спомен на хилядолетието, откакто първоначално бе осветен нашият бащин език чрез Евангелието и Христовата вяра, да се установи ежегодно, започвайки от тази 1863 г. 11 май като църковен празник на преподобните Кирил и Методий! След това празникът се чества във всички православни славянски страни.
Общият празник на Св. св. Кирил и Методий се чества и от българската църква и през следващите векове, а през Възраждането се превръща и в училищен празник на буквите. Празникът на Св. св. Кирил и Методий се отбелязва през Възраждането не само в българските земи, но и зад граница сред възрожденската имиграция в Румъния и Русия, сред българските студенти в чужбина, сред българите, заточени в Диарбекир.
През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Св. св. Кирил и Методий да бъде празнуван като празник на българските ученици.
През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих Върви, народе възродени. Химнът е озаглавен Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна.
На 11 май се чества от правосланта църква като празник на св. св. Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, на българската просвета и култура.
24 май като празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий се отбелязва и в Русия. Той там се чества за първи път през 1986 г. по инициатива на мурманския писател Виталий Маслов. В Мурманск е най-северната точка, където има паметник на св. св. Кирил и Методий.

Отворено Писмо до Македонскиятъ комитетъ за човѣшки права

Драги Братя и Сестри Македонци,
Получихме вашето писмо въ което се оплакватѣ отъ депутата на Либералната партия въ Канада на име JIMMY Karygiannis. Отъ писмото не можахме да разберемъ, точно какво искатѣ отъ насъ най-старата Македонска организация (МПО). Ние не можемъ да разберемъ, точно какво се иска отъ насъ въ този моментъ?
Ние българитѣ смѣ единственитѣ, дето не Ви псуваме на ГАМОТО ВУРГАРИ и най- малко Ви псуваме като сърбитѣ Майка ви БУГАРСКА.
Неотдавна единъ отъ интереснитѣ руски институти писа, че ако не бѣше България, Македония щеше да бѫде разделена и сѣга, половината отъ Васъ щеше да казватѣ, че стѣ сърби, а другата половина, че стѣ ЕЛИНИ ИЛИ СЛАВО ЕЛИНИ?
Ние Ви направихме държава, а Вие всекидневно ни се сърдитѣ оти Ви викаме елатѣ бе братя и сестри, да седнемъ на едно кафе и да се наприказваме!
Ние Ви отворхме Университетъ презъ 1943 година, а вие за това неможетѣ да ни проститѣ!
Презъ 2001 година въ вашета гражданска война, Ви дадохме танкове а Вие почнахтѣ да ни плюетѣ.
Молихме се на руснацитѣ, да Ви признаятъ подъ Името Македония а Вие нарекохтѣ Борисъ Елцинъ пияница!
Кажетѣ ни какво искатѣ отъ насъ?
Въ последно врѣме безъ каквито и да било условие, Ви дадохме право на ЗЕЛЕНИ карти за да можетѣ да си търситѣ работа по Европа!
Поискахме отъ Васъ да седнемъ да се напиемъ по едно кафе и да си поговоримъ за онова, което сърбитѣ и гърцитѣ сѫ ни правили, а Вие се оглеждатѣ да не би сърбитѣ пакъ да почнатъ да Ви плусуватъ съ МЙАКА ВИ БУГАРСКА?
Ние смѣ на мнението, да поканимъ Македонскиятъ Наученъ Институтъ а Вие вашето МАНУ и се сѫберемъ въ Университета на градъ Торонто за да си полафимъ за Илинденско-Преображенското въстание и понеже само ние българитѣ не Ви псуваме така както Ви псуватъ сърбитѣ и гърцитѣ!
Пишетѣ ни ако мислитѣ, че е дошло времето, да седнемъ и пиемъ по едно кафе заедно, понеже бѫдещето на Македония не е много ясно!
Албанцитѣ искатъ да Ви накаратъ да учитѣ Албански, вместо някой европейски езикъ.
Помислетѣ си, нашета идея е доста стара, но тя е много важна и за нашитѣ дни!
Пишетѣ ни ние очакваме Вашиятъ отговоръ!
Г.Младеновъ за МПО Любенъ Димитровъ отъ градъ Торонто.16.05.2011

Личностните измерения на национализма

Ако излезем извън сферата на църквата и религията, отново ще установим, че на дехристиянизиция са подложени и личности, които заемат централно място в нашата историческа памет тогава, когато те съчетават модерните политически идеи, в частност, национализма, с тези на християнството. С това те биват обезличавани, превръщани най-често в говорители на една или друга партия историци. Това важи на първо място за Васил Левски.
Главната идея в революционното мислене на Левски според учебниците по история е самостоятелното политическо действие на българския народ. Твърденията са от този род: българите трябва да разчитат единствено на своите собствени сили, те могат сами да извоюват свободата си и т.н. Това е вярно; но как трябва да воюват българите за свободата си, според мисленето на Апостола? И кое е особеното в неговото схващане за свобода? Отговорът е в уникалния политически език на Левски той е хибриден, съчетава религиозни и модерни политически понятия. Доста отдавна Христо Гандев е обяснил идейните влияния на Мацини върху някои български националреволюционери и е показал идейната близост между него и нашия Апостол. Неговите основни тези са: първо и Мацини, и Левски проповядват комбинация от религиозно обоснован национализъм с братство между народите за извоюване на републиканската свобода; и второ тяхното понятие за свобода не е само политическо, но също така религиозно и нравствено. Николай Генчев не коментира тезите на своя предшественик, но акцентира върху есхатологичната перспектива в политическото мислене на Левски, върху ценността на бъдещето. Според логиката на Апостола, отбелязва той, българската национална революция е водеща на Балканите, защото е написала на знамето си свята и чиста република. А когато търси верния път за разгадаване душевността на Васил Левски, той с пълна увереност посочва великото себеотрицание на Апостола.
И двамата големи историци доста отдавна са направили достатъчно, за да се разбира, че личността и мисленето на Апостола на свободата не са разбираеми без тяхната връзка с християнството. Преди всичко за него свободата не е само суверенитет на езиково-обособения народ. Тя не е и продукт на държавната форма. Това са цели на първата борба. Но има и втора борба тази на вътрешния човек срещу всичко, което прави човека роб. В автобиографичното си стихотворение Левски казва, че не искал да бъде турски като веднага добавя много важното и никакъв роб. Именно с тази борба започва правата Свобода. В мисленето на Апостола тя е производна на християнската идея за служене. Нейният оригинален израз в евангелския текст е следният: Вие знаете, че ония, които се считат за управители на народите, господаруват над тях и големците им властвуват над тях. Но между вас не е така; а който иска да стане големец между вас, ще ви бъде служител; и който иска да бъде пръв между вас, ще бъде слуга на всичките. Защото НАИСТИНА човешкият син не дойде да му служат, но да служи и да даде живота си откуп за мнозина. Много от широко известните мисли на Левски са парафрази на този текст. Аз съм се обещал на отечеството жертва за свобождението му, а не да бъда кой знае какъв; Ние сме жадни да видим Отечеството си свободно, па ако щат ме нареди да паса и патките; Какво искам повече, като гледам Отечеството си, че ми е свободно, такова нали ми е предначертанието ни днес за него не да видя себе си на голям чин, но да умра, братко.) Така той като истински апостол показва пътя, по който се постига правата Свобода. Търсещите тази свобода човеци се организират политически в свята и чиста република; и в това се заключава освобождаването на отечествата, възкресяването на историята и постигането на новия век, за които говори Апостолът. Казано с едно просто изречение: Левски винаги е наблягал на вътрешното, субективно-човешкото съзряване на свободната личност, немислима без идеята за християнската себепожертвователност. Защото от способността на индивидите да бъдат независими се ражда колективната независимост; и от достойнството на отделните личности се ражда националното достойнство. Това е и ценностното ядро на вишегласието, без него последното се превръща в стадно единодушие. Не по силата на вишегласие Левски тръгва към Ловеч, за да спасява архива и организацията, а по свое лично решение, по решение на своята свободна съвест. Вижте какво казва той: Щял да дойде някой си по някакво вишегласие, право или криво, да ми вземе онова, което съм заслужил. Да му е просто! Вишегласието, значи, може да бъде и криво! Право е човекът да не изоставя пътя на духовната свобода и тогава, когато се подчинява (временно) на вишегласието. Такъв акцент поставя Н. Генчев в книгата си за Левски.
Без концепцията на Левски за човека пише той още в условията комунистическата цензура без неговия последователен хуманистичен възглед никога не ще получим точна представа за измеренията на тази голяма личност. И в случая трябва пак и отново да се подчертае, че Левски е велик не само защото е последователен революционер, не само защото е безспорно един от най-великите организатори на освободителната революция, не само защото е безумно смел и решителен, а защото създаде идеала за един справедлив бъдещ свят, съобразен с божествената същност на човешката природа.

СТАТИИ

Важно съобщение!

Драги братя и сестри благодарение на Македонскитѣ Патриотически Организации въ САЩ и Канада бѣха публикувани четиритѣ тома (спомени) на Лидера на ВМРО Иванъ Михайловъ. Следва петиятъ томъ да бѫде публикуванъ. Материялитѣ сѫ готови. Първото дарение се получи днесь отъ хиляда Evro за да се купи техниката за набиране на соменитѣ. Това дърение е направено отъ племенника на много заслужилъ деецъ на ВМРО. Нека ПОСЛЕДВАМЕ ПРИМЕРА на този дърителъ.
Антонъ Поповъ и Вида Боева Попова ще приготвятъ публикуването на спомени № 5. Ние се обръщаме къмъ васъ, нашиятъ приятелъ и другаръ въ неравната борба за да дадетѣ своя приносъ при публикуването на Спомени №5. Въ тѣзи спомени ще бѫдътъ изяснени проблемитѣ на ВМРО за разрешаването на бългаскиятъ националенъ въпросъ. Ние ще приемемъ каквато и сума да ни изпратитѣ за това наше и Ваше начинание. Вашето дарение ще бѫде включено въ списъка на дарителитѣ, както е въ списъка на четеритѣ тома.
Вашето дарение можетѣ да направитѣ съ банковъ записъ на име: George Mladenoff in Trust. (George Mladenoff 37 Marcella st. Toronto Ont. M1G1K9 Canada). Ние Ви благодаримъ предварително.

ПАНДО МЛАДЕНОВЪ - ВЪ МАКЕДОНИЯ И ДАЛЕКО ОТЪ НЕЯ

 

Поръчайте си за васъ и приятели новоиздадената книга:

ВЪ МАКЕДОНИЯ И ДАЛЕКО ОТЪ НЕЯ

История на МПО, купите си този трудъ, за да знаете българското присъствие въ Северна Америка.
ПАНДО МЛАДЕНОВЪ, спомени, миналъ презъ много затвори и лагери, автора описва средновековните жестокости на комунистите въ България и Македония. Хванатъ за агентъ, измъква всички набелязани отъ властъта, извънъ граница. Американскиятъ амвасадоръ г-нъ Бърнсъ е изгоненъ отъ България заради участие въ бягството.
Въ Канада участва въ Македонските Патриотични Организации (МПО) и е членъ на централниятъ комитетъ за 10 години.

ЦЕНА (АМЕРИКАНСКИ ДОЛАРА) US$ 15,-
ИЗПРАЩАЙТЕ ПОРЪЧКИТЕ СИ ДО ПАНДО МЛАДЕНОВЪ

E-Mail за контакти: mladenoff@rogers.com
д-р Георги Генов: Американската Православна Църква на българите
Купете тритомника на д-р Георги Генов:
Американската Православна Църква на българите

Авторът д-р Георги Генов задълбочено но сбито разказва историята на македонобългарските черкви зад Океана, около които се развива цялостният живот на нашата емиграция от рождението до самата кончина на личността. Той уместно отбелязва, че тритомникът е абсолютно конвертируема книга, която може да ни представи добре на международния пазар (САЩ, Канада и Австралия), както и в Родината.
Обръща се с апел за спонсорство, поради ограничените възможности на БАН..
Част първа: 1 347
Част втора: 348 587
Част трета: 588 927
Книгите може да бъдат закупени на цена от 44,90 лв (23 Евро) на адрес:
Музей Класика 32, Венелин, София 1132,
България, Европейски съюз
За постоянни справки: Александър Стайков: 0876-44-76-87

Връзки

РЕДАКЦИЯ
Отговоренъ редакторъ Георги Младеновъ E-Mail за контакти: makedonskatribuna@gmail.com
Заместникъ редакторъ Д-ръ Георги Геновъ E-Mail за контакти: historicalarchives@gmail.com
Помощникъ редакторъ Пандо Младеновъ E-Mail за контакти: mladenoff@rogers.com
Webmaster Владимиръ Панковъ E-Mail за контакти: radkomk@gmail.com
Legal REPRESANTATION Gosho Mladenov B.A.S.M.Eng.L.L.B.
English proof reader A. Aleknevicius B.A.

 

 
 

Hosted in Toronto by Macedonian Tribune