Органъ на МПО Любенъ Димитровъ отъ Торонто Канада

Месечно издание - Monthley publication

 

Брой 89 - 2011 г.

Issue 89 - Year 2011

 

 

 
 

Единъ зименъ день предъ редакцията на Македонска Трибуна въ градъ Торонто

Този брой на Македонска Трибуна е посветенъ на младитѣ арабски граждани, които презъ месецъ Януари 2011 година, служиха началото на тяхната свобода. Тѣ излязоха по плащадитѣ, за да кажатъ на тяхнитѣ диктатори, че е врѣме вѣче да си отиватъ!
Никога толкова много хора не се бяха сѫбрали на площада TAHRIR въ градъ Кайро Египетъ за да кажатъ на тяхниятъ диктароръ, че връщане назадъ няма.
Тѣзи млади хора, които се сѫбираха по площадитѣ на Египетъ и демонстрираха за гоненето на техният диктаторъ сѫщо така казаха на някой отъ вѣликитѣ сили, че Египетъ ще бѫде опрвляванъ отъ египтяни избрани отъ египетскитѣ граждани!
Тѣзи изказвания на египтянитѣ, предупредиха и останалиятъ арабски святъ, че е дошло врѣмето на много отъ арабскитѣ управници да си взематъ бележка и си опаковатъ куфаритѣ!
Въ поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония нещата ще се влошаватъ! Ще има избори, но на тѣзи избори пролетта на 2011 година ще се кандидатиратъ сѫщитѣ сръбски дами, които отъ 1944 година до днесь будалкатъ пореобениятъ българинъ, че той е освободенъ македонецъ отъ бугарската окупация презъ 1941-1944 година!
Каква ирония, нито единъ историчаръ на днешната югославска република няма смелостта, да напише два реда, че ние смѣ българи отъ памти вѣка!
Независимо отъ официалната политика на днешната югославска република Македония, днесь въвъ Вардарска Македония се чуватъ гласоветѣ на поробенитѣ българи! Сдружението РАДКО на българитѣ тамъ и българскиятъ клубъ отъ градъ Скопие сѫобщиха на обществото на народитѣ и на Европа, че във Вардарска Македония нищо не се е променило и, че тамъ представителитѣ на сърбо-македонизма продължаватъ да фалшифициратъ българското минало! И дветѣ организации искатъ отъ днешнитѣ сръбски мекерета онова което имахме презъ врѣме на Отоманската империя. А това е български училища и български черкви които ни бѣха дадени съ Отоманскиятъ ферманъ презъ Фев. 1870 година.
Българитѣ въвъ Вардарска Македония иматъ бѫдеще, какво бѫдеще иматъ античнитѣ сърбо-македонци на Никола Груевски?
Г. Младеновъ

ГЕРБ, СИНЯТА КОАЛИЦИЯ И АТАКА СА ГАРАНТИ
ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ЗАДАЧИ

Комунистите са просто едни обикновенни смешници. Искат да вдигат народа срещу управляващата дясна коалиция, поради...представете си: цената на хляба?!
Някои от тях говорят, че можели да изкарат на улицата 2 000 000 привърженици.
На това още отговоря по следния начин: ГЕРБ, СИНЯТА КОАЛИЦИЯ И АТАКА няма да допуснат никаква промяна на статуквото и ще БДЯТ ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ИДЕАЛИ, защото:

Андрей Ковачев: Увеличават се случаите на дискриминация на македонци с български произход

Българско национално радио Хоризонт
Всяка година Европейският парламент гласува регулярен доклад, който се стреми да покаже всички аспекти на ситуацията в Македония и нейния път към европейска интеграция, заяви в предаването "Събота 150" Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация към групата на Европейската народна партия в ЕП и член на комисията по външни работи, която тази седмица обсъди резолюция по доклада. "Има 4 основни аспекта - политическо развитие, демокрация, човешки права, соицално-икономическо развитие и, разбира се, отношения със своите съседи, защото отношението със съседите и проблемите, които трябва да бъдат решени със съседите, е един от основните критерии за по-нататъшната европейска интеграция на Македония", каза Ковачев.
Смятам, че всички са съгласни, че Македония трябва да бъде подкрепена в нейния път към Европейския съюз, затова се концентрираме върху проблемите, а те са политически и дискриминаторни, посочи той. "Ние смятаме, че хора, които са македонски граждани и декларират своя български национален произход, биват дискриминирани по един или друг начин. Имаме многобройни случаи през последните няколко години и за съжаление този брой се увеличава, вместо да се намалява. Голям проблем е също така злоупотребата с историята, т. нар антична история или антиквизация на историята на Македония с опит за идентифициране на една нова национална идентичност, която фактически ... в миналото не е съществувала, а сега се опитва да бъде по един или друг начин аргументирана чрез най-различни мегаломански проекти, какъвто е например "Скопие-2014", струващ над 200 млн. евро, и поставяне на над 100 скулптури, паметници, нови сгради в античен стил в центъра на Скопие примерно, преименуването на определени обекти от Македония на името на Александър Македонски, което повече засяга, разбира се, отношенията с Гърция, а с нас, разбира се, злоупотребата с наши символи и герои като Самуил ... Това е много неприятен момент, защото ние най-чистосърдечно искаме да помогнем на нашите съседи по техния път към европейска интеграция, но това, разбира се, спъва нашите усилия и техните фактически усилия - това, че в училищата историята е преиначена, манипулирана, че все още в медийното пространство на Македония съществува този говор на омразата. Това многократно ЕП го е показвал и е призовавал македонските власти да направят нещо по този въпрос. Нещо ново, което в момента държа да залегне в резолюцията, е призоваването на македонските власти да разкрият наистина техните участници в репресивния комунистически апарат на Държавна сигурност, на тяхната ДС от времето на Югославия - това е т. нар. "Удба" - и аз призовах и сръбските власти, защото огромният архив е бил в Белград. Всяка съюзна югославска република е имала регионален архив, но този архив не е, разбира се, основният, той е в Белград, така че Белград трябва да предостави на бившите югославски републики архивите на бившата ДС на комунистическия режим", съобщи евродепутатът.

Андрей Ковачев: Европейският съюз не може да приеме дискриминация
на българите в Македония

В Комисията по външните работи на ЕП днес се проведе обсъждане на резолюцията по доклада за напредъка на Македония през 2010 по пътя към бъдещо членство в Европейския съюз.
Андрей Ковачев, ръководител на Българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) и член на тази комисия, взе активно участие в дебата. В своето изказване той засегна няколко проблемни области, по които македонската страна трябва да покаже видим напредък, сред които свободата на медиите, дискриминацията на българите в страната, отварянето на досиетата на тайните служби и изучаването на обективната история в училищата.
"Много съм загрижен за дискриминацията в Македония, особено към гражданите, които открито декларират своето българско самосъзнание. За съжаление, в много случаи, тези хора са били малтретирани и са станали жертва на произволни съдебни решения, отказ на работа, политически мотивирани арести и лишаване от свобода", изтъкна д-р Ковачев. Той подчерта, че броят на подобни примери се увеличава с всяка година. "Много тревожна е тенденцията, че езикът на омразата се връща в македонското общество, понякога подкрепян от местните власти. Трябва да кажем ясно на македонските ни съседи, че подобен подход е крайно неприемлив, ако страната се стреми към европейско бъдеще."
По думите на българския евродепутат, Западните Балкани все още са нестабилен регион с много разделителни линии от миналото, затова "гражданите на Македония трябва да са запознати с обективна история". Андрей Ковачев е категоричен, че задължителна стъпка в този процес е отварянето на архивите на комунистическите тайни служби на бивша Югославия и в частност Македония, както и обявяване имената на хората, свързани с тях. Евродепутатът призова Сърбия да предостави достъп до тези архиви на Македония. Според него, това ще помогне на страната да скъса с практиките, останали от комунистическата ера.
"Една такава практика е идеологическа интерпретация на историята в училищата и езика на омразата срещу съседните държави. Това трябва да се промени, ако Македония наистина иска да стане част от Европейския съюз", подчерта още г-н Ковачев.
Като пример за потъпкване на свободата на медиите, българският евродепутат посочи временното замразяване на банковите сметки на най-голямата частна телевизия в Македония А1.
Резолюцията за напредъка на Македония се очаква да бъде гласувана на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург през месец април.

Спаска Митрова си върна детето

23 февруари 2011 | Днес.dir.bg
Спаска Митрова спечели окончателно делото за родителските права върху дъщеря си Сузана, съобщи евродепутатът от "Атака" Димитър Стоянов. Митрова е съветник на партията в Европарламента.
Върховният апелативен съд в Македония е постановил решение, с което отхвърля жалбата срещу решението на първоинстанционния съд от октомври 2010 г., който присъди попечителството на Митрова.
Вчера адвокат Петър Петров, който беше осигурен от "Атака" да помага във воденето на делата, е получил писмо от македонския адвокат Шпенд Девая, който я представлява, предаде БТА.
До края на тази седмица или началото на другата Митрова ще отиде в Македония, за да се обсъди как ще си вземе детето, предаде "Фокус".
Стоянов обясни, че и родителските права на бащата също трябва да бъде уговорени и те ще се осъществяват с посредничеството на социалния център в Гевгелия.
Спаска Митрова заяви, че е развълнувана, тъй като това е борба, която се води вече четири години. Тя няма да настоява да се забрани на бащата да вижда детето и той ще има право на срещи с него. Желанието й е дъщеря й да живее заедно с нея в България, но това трябва да се уточни с македонските власти.
Досега имаше некоректно поведение от страна на социалния център. Върху детето беше оказван психически тормоз, когато Спаска имаше своите редовни свиждания, на детето му бе обяснявано, че майка му го оставя, защото не го иска, заяви Стоянов и уточни, че ще следят тепърва дейността на този социален център.
Това е успех за каузата на българите в Македония, добави той.
Случаят на Митрова стана актуален, след като през 2009 г. тя влезе в затвора, защото отказала да осигури на бившия си съпруг легло и условия в собствения си дом, за да вижда дъщеря им, въпреки решението на съда. Младата майка бе помилвана и освободена от затвора Идризово двадесетина дни преди изтичането на тримесечната й присъда.
"В затвора имах проблем с една командирка - казваше ми да вземе пушка и да се убия, защото съм българка и защото се представям като такава", разказа тя след излизането си на свобода.
Миналата година Спаска Митрова бе осъдена на 9 месеца условно за обида на съда.

СЪЮЗ НА МАКЕДОНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

София, 05.02.2011г.
Днес, 05.02.2011г., Съюзният съвет на СЪЮЗА НА МАКЕДОНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ (СМО) прие Декларация за съвместно организационно сътрудничество и съдействие с Асоциация РАДКО във всички сфери, съгласно приетия Устав на съюза.

Председател на СМО инж. Н. Тошев

Продължават заплахите към малтретирания
в Македония българин

Четвъртък, 27 Януари 2011| FrogNews
Несебър подава ръка на бежанците у нас. Местните жители помагат на репресирани от властта в Скопие българи.
Гражданите на Несебър и жителите на общината ще помогнат на наши сънародници от Македония, пострадали заради българското си самосъзнание. Местните власти, съвместно с ръководството на Македонското братство Тодор Александров, са подготвили открит призив до обществеността за доброволна солидарност и подкрепа за семейството на Здравко и Добрила Здравески от гр. Прилеп, които емигрираха в България, заедно с 3-те си деца. Обръщението е подписано от кмета на Несебър, Николай Димитров, от председателя на Общинския съвет Благой Филипов и от председателя на Македонското братство - Иван Бабев. В Община Несебър и самия град днес живеят десетки хиляди наследници на македонски българи от Егейска и Вардарска Македония, потърсили подслон в свободните български земи, след сръбската и гръцка окупация на областта по време на Балканските и Първата световна войни.
Здравески пристигнаха в края на миналата година, за да спасят живота си от репресивната власт в Скопие, която ги е малтретирала, защото са се изявявали като българи в Македония. Случаят беше оповестен до медиите и предизвика широка обществена реакция, вследствие на което беше създадена дори група във фейсбук Да помогнем на Здравко, която бързо достигна почти 2000 члена.

Изпращане от чужбина

 

ЧРЕЗ WESTERN UNION НА ИМЕ ЗДРАВКО ЗДРАВЕСКИ БЛАГОЕВГРАД, БЪЛГАРИЯ
Е-ПОЩА ЗА КОНТАКТИ: zdravkozdraveski@yahoo.com

 

Изпращане от чужбина (Само за ЕВРО)

 

ДОБРИЛА ЗДРАВЕСКА
IBAN: BG09DEMI924044OOO32334
СМЕТКА:17329780212022001019
BIC: DEMIBGSF
ТЬРГОВСКА БАНКА Д "АД- БЛАГОЕВГРАД"
D BANK Blagoevgrad

 

Изпращане от България

 

IBAN: BG98UBBS80021030302230
СМЕТКА: 1030302230
БАЕ: 20080023
КОДЪТ ЗА СМЕТКАТА И БАНКАТА: bic ubbsbgsf - Обединена Българска Банка

 
Писмо до МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
(г-жа Маргарита Попова)
Уважаема г-жа Министър,

От името на Българите от Македония и от името на членовете на асоциация РАДКО Ви молим, нашия член г-н Здравко Стефанов Здравески и неговото семейство да получат БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО по така наречения член на закона УСКОРЕНА ПРОЦЕДУРА.
Нашия член г-н Здравко Стефанов Здравески и неговото семейство бяха малтретирани и дискриминирани на основание на комунистическата доктрина МАКЕДОНИЗЪМ, затова, че публично декларират своето БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ и затова, че примат УСТАВА и ПРОГРАМАТА на асоциацията РАДКО.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА!

ПОЗИЦИЯ НА АСОЦИАЦИЯТА РАДКО (10.01.2011г.)

Асоциацията РАДКО е дълбоко потресена от шокиращото изявление на главата на така нареченото комунистическo-сатанистическо творение Македонската православна църква - МПЦ г-н Стефан, който в коледно интервю пред медиите определя нашия член г-жа Спаска Митрова като част от отпадъците, предателите и изродите.
Асоциацията РАДКО пита: Кой тук е предател и сатанист, дали нашия член г-жа Спаска Митрова или г-н Стефан и неговото комунистическо-сатанистично творение?
Припомняме, че Комунистите-Сатанисти създадоха така наречената Македонската православна църква - МПЦ с намерение чрез нея да превземат Македоно-Българските черкви в чужбина, както и тя да послужи като средство в унищожението на Македонската Българщина.
Асоциацията РАДКО не признава така наречената Македонската православна църква - МПЦ като собствена църква и затова иска (ПРОГРАМА на асоциацията РАДКО): Възобновяване на необходимите културно-образователни и църковни институции (като част от Българската православна църква - БПЦ) в Р.Македония, по подобие на българските културно-образователни и църковни институции, които съществуваха на територията на Р.Македония по времето на Османската империя, разбира се, адаптирани към съвременните условия и потребности.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА!

PETITION TO UNESCO AGAINST THE APPROPRIATION OF BULGARIAN LANGUAGE, HISTORY AND CULTURE BY REPUBLIC OF MACEDONIA

Ако подкрепяте петицията до Юнеско против присвояването на български език, история и култура, моля потвърдете изрично Вашето съгласие на следните два имейла: bg_petition.unesco@yahoo.com и bg_petition.unesco@abv.bg като посочите трите си имена и информация за обратна връзка по Ваш избор - адрес за кореспонденция, телефон или имейл.
КРАЕН СРОК ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ - СЪБОТА 01.04.2011 г. до 12.00 ч.
Благодарим Ви за подкрепата!
Организаторите на фейсгрупата ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК, КУЛТУРА И ИСТОРИЯ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА!

СТАТИИ

Важно съобщение!

Драги братя и сестри благодарение на Македонскитѣ Патриотически Организации въ САЩ и Канада бѣха публикувани четиритѣ тома (спомени) на Лидера на ВМРО Иванъ Михайловъ. Следва петиятъ томъ да бѫде публикуванъ. Материялитѣ сѫ готови. Първото дарение се получи днесь отъ хиляда Evro за да се купи техниката за набиране на соменитѣ. Това дърение е направено отъ племенника на много заслужилъ деецъ на ВМРО. Нека ПОСЛЕДВАМЕ ПРИМЕРА на този дърителъ.
Антонъ Поповъ и Вида Боева Попова ще приготвятъ публикуването на спомени № 5. Ние се обръщаме къмъ васъ, нашиятъ приятелъ и другаръ въ неравната борба за да дадетѣ своя приносъ при публикуването на Спомени №5. Въ тѣзи спомени ще бѫдътъ изяснени проблемитѣ на ВМРО за разрешаването на бългаскиятъ националенъ въпросъ. Ние ще приемемъ каквато и сума да ни изпратитѣ за това наше и Ваше начинание. Вашето дарение ще бѫде включено въ списъка на дарителитѣ, както е въ списъка на четеритѣ тома.
Вашето дарение можетѣ да направитѣ съ банковъ записъ на име: George Mladenoff in Trust. (George Mladenoff 37 Marcella st. Toronto Ont. M1G1K9 Canada). Ние Ви благодаримъ предварително.

ПАНДО МЛАДЕНОВЪ - ВЪ МАКЕДОНИЯ И ДАЛЕКО ОТЪ НЕЯ

 

Поръчайте си за васъ и приятели новоиздадената книга:

ВЪ МАКЕДОНИЯ И ДАЛЕКО ОТЪ НЕЯ

История на МПО, купите си този трудъ, за да знаете българското присъствие въ Северна Америка.
ПАНДО МЛАДЕНОВЪ, спомени, миналъ презъ много затвори и лагери, автора описва средновековните жестокости на комунистите въ България и Македония. Хванатъ за агентъ, измъква всички набелязани отъ властъта, извънъ граница. Американскиятъ амвасадоръ г-нъ Бърнсъ е изгоненъ отъ България заради участие въ бягството.
Въ Канада участва въ Македонските Патриотични Организации (МПО) и е членъ на централниятъ комитетъ за 10 години.

ЦЕНА (АМЕРИКАНСКИ ДОЛАРА) US$ 15,-
ИЗПРАЩАЙТЕ ПОРЪЧКИТЕ СИ ДО ПАНДО МЛАДЕНОВЪ

E-Mail за контакти: mladenoff@rogers.com
д-р Георги Генов: Американската Православна Църква на българите
Купете тритомника на д-р Георги Генов:
Американската Православна Църква на българите

Авторът д-р Георги Генов задълбочено но сбито разказва историята на македонобългарските черкви зад Океана, около които се развива цялостният живот на нашата емиграция от рождението до самата кончина на личността. Той уместно отбелязва, че тритомникът е абсолютно конвертируема книга, която може да ни представи добре на международния пазар (САЩ, Канада и Австралия), както и в Родината.
Обръща се с апел за спонсорство, поради ограничените възможности на БАН..
Част първа: 1 347
Част втора: 348 587
Част трета: 588 927
Книгите може да бъдат закупени на цена от 44,90 лв (23 Евро) на адрес:
Музей Класика 32, Венелин, София 1132,
България, Европейски съюз
За постоянни справки: Александър Стайков: 0876-44-76-87

Връзки

РЕДАКЦИЯ
Отговоренъ редакторъ Георги Младеновъ E-Mail за контакти: makedonskatribuna@gmail.com
Заместникъ редакторъ Д-ръ Георги Геновъ E-Mail за контакти: historicalarchives@gmail.com
Помощникъ редакторъ Пандо Младеновъ E-Mail за контакти: mladenoff@rogers.com
Webmaster Владимиръ Панковъ E-Mail за контакти: radkomk@gmail.com
Legal REPRESANTATION Gosho Mladenov B.A.S.M.Eng.L.L.B.
English proof reader A. Aleknevicius B.A.

 

 
 

Hosted in Toronto by Macedonian Tribune