Органъ на МПО Любенъ Димитровъ отъ Торонто Канада

Месечно издание - Monthley publication

 

Брой 88 - 2011 г.

Issue 88 - Year 2011

 

 

 
 

И тази година, както предишнитѣ мина съ много шумъ, и нищо повѣче!

САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ

Българитѣ въ Македония и Тракия си останаха поробени, а Майка България си остана мѫлчаща, и не каза нищо какъ може да се обеденимъ въ една държава!
Не само това, въ България всички сѫ уплашени, и никой не-може да Ви даде информация, колко студенти отъ Вардарска Македония следватъ въ Университетитѣ ни днесь!
Агенцията за неизбититѣ българи, кѫдето работятъ децата на комуниститѣ, се уплашиха да ни информиратъ, точно колко българи отъ Вардарска Македония, иматъ българско гражданство! По въпроса за студентитѣ отъ Вардарска
Македония, агенцията за българитѣ въ чужбина ни припрати въ министерството на просветата. Тамъ въ това министерство, момчетата едва ли не се напикаха отъ страхъ, и не ни дадоха никаква информация?
Какзватъ ни, че въ България имало демокрация, но като ги питашъ за българитѣ въвъ Вардарска Македония, ставатъ нещастници, и ни казватъ, че сѫ много заети и затова немогътъ да ни информиратъ за онова което ни интересува!
Въпреки това и въ България има хора, които си надвиха на страха и ни информираха, за колко студента имаме отъ Македония днесь?

Молитва за юбилея на Отецъ Дранговъ и Призвитера Дрангова
На снимката сѫ Отецъ Дранговъ, Отецъ Н. Георгиевъ и Отецъ Валери отъ Македоно-Българската Катедрлана Черква Св.Св. Кирилъ И Методи, първата Македоно-Българска Православна Черква (отъ 1910 година)

На 31 Дек.20101 година въ Македоно-Българската православна черква Свѣти Георги Победоносецъ въ градъ Торонто Канада, имаше юбилейно тържество посветено на 50 годишниятъ сватбенъ юбилей на Отецъ Борисъ Дранговъ и Призветеа Роза Дрангова. На това тържество, което се състоя въ черковната зала на горе споменатата черква имаше повече отъ 100 енориаши които празнуваха юбилея на Отеца и Баба попадия плюсъ Новата 2011 Година.
Дъщерята на Отецъ Дранговъ и Презвитера Дрангова съ своятъ приятелъ бяха направили прекрасна вечеря която не бѣ приготвена отъ тяхъ!
Хората се разприказваха, и едва ли не си пожелаха за въ бѫдеще да се събираме винаги на такива тържества, и то въ черковната зала, която има всички удобства необходими за играене на хора и модерни танци.
Черквата Свѣти Георги се върна къмъ Майката Българска Православна Черква и Българскиятъ Свѣти Синодъ.
Бѣше прекрасно тържество и не заслужава повече коментари.
02.01.2011г. Торонто

Продължават заплахите към малтретирания
в Македония българин

Четвъртък, 27 Януари 2011| FrogNews
Несебър подава ръка на бежанците у нас. Местните жители помагат на репресирани от властта в Скопие българи.
Гражданите на Несебър и жителите на общината ще помогнат на наши сънародници от Македония, пострадали заради българското си самосъзнание. Местните власти, съвместно с ръководството на Македонското братство Тодор Александров, са подготвили открит призив до обществеността за доброволна солидарност и подкрепа за семейството на Здравко и Добрила Здравески от гр. Прилеп, които емигрираха в България, заедно с 3-те си деца. Обръщението е подписано от кмета на Несебър, Николай Димитров, от председателя на Общинския съвет Благой Филипов и от председателя на Македонското братство - Иван Бабев. В Община Несебър и самия град днес живеят десетки хиляди наследници на македонски българи от Егейска и Вардарска Македония, потърсили подслон в свободните български земи, след сръбската и гръцка окупация на областта по време на Балканските и Първата световна войни.
Здравески пристигнаха в края на миналата година, за да спасят живота си от репресивната власт в Скопие, която ги е малтретирала, защото са се изявявали като българи в Македония. Случаят беше оповестен до медиите и предизвика широка обществена реакция, вследствие на което беше създадена дори група във фейсбук Да помогнем на Здравко, която бързо достигна почти 2000 члена.

Несебър подава ръка на македонски бежанци

26.01.2011 | Автор: Фактор ONLINE
Местните жители помагат на репресирани от властта в Скопие българи
Гражданите на Несебър и жителите на общината ще помогнат на наши сънародници от Македония, пострадали заради българското си самосъзнание, съобщиха от общинската администрация.
Местните власти, съвместно с ръководството на Македонското братство Тодор Александров, са подготвили открит призив до обществеността за доброволна солидарност и подкрепа за семейството на Здравко и Добрила Здравески от Прилеп, които емигрираха в България, заедно с 3-те си деца.
Обръщението е подписано от кмета на Несебър, Николай Димитров, от председателя на Общинския съвет Благой Филипов и от председателя на Македонското братство - Иван Бабев. В община Несебър и самия град днес живеят десетки хиляди наследници на македонски българи от Егейска и Вардарска Македония, потърсили подслон в свободните български земи, след сръбската и гръцка окупация на областта по време на Балканските и Първата световна войни.
Здравески пристигнаха в края на миналата година, за да спасят живота си от репресивната власт в Скопие, която ги е малтретирала, защото са се изявявали като българи в Македония.
Здравко Здравески е на 47 години, бивш командос от т.нар. специални части за бързо реагиране Лъвове, които бяха създадени преди 10 г. заради войната в западна Македония с албанските терористи. Здравески тогава е бил командир на подразделение с чин капитан от полицията. След падането от власт на правителството на Любчо Георгиевски през 2003 г. и смяната на политическия курс в посока силово налагане на македонизъм, специалните части са разформировани и девъоръжени.
Здравески остава на работа в полицията, но като пробългарски настроен скоро е уволнен, разжалван и става жертва на скалъпен с фалшиви обвинения процес. Вкаран е незаконно в затвора с нагласена присъда, въпреки че свидетелите по делото са подали нотариални заявления, че са били принуждавани силово от властите да дават фалшиви показания срещу Здравески.

Георги Генов - Член на Задграниият Комитет

Днес (11.01.2011г.) Здравко се срещна със Задграничните представители на РАДКО: Перица Аврамов и Георги Генов. Сподели, че средствата, които са получили по сметката са абсолютно недостатъчни. И се топят; с Добрила нямат работа, а имат и ЧЕТИРИ ДЕЦА.
Ние от РАДКО помагаме, но ВЪПРЕКИ ТОВА ЗДРАВКО КАЗА, ЧЕ ЗА ДА МУ ИЗДАДАТ ДОКУМЕНТИ СА НЕОБХОДИМИ ОЩЕ НАД 500 лв..

Изпращане от чужбина

 

ЧРЕЗ WESTERN UNION НА ИМЕ ЗДРАВКО ЗДРАВЕСКИ БЛАГОЕВГРАД, БЪЛГАРИЯ
Е-ПОЩА ЗА КОНТАКТИ: zdravkozdraveski@yahoo.com

 

Изпращане от чужбина (Само за ЕВРО)

 

ДОБРИЛА ЗДРАВЕСКА
IBAN: BG09DEMI924044OOO32334
СМЕТКА:17329780212022001019
BIC: DEMIBGSF
ТЬРГОВСКА БАНКА Д "АД- БЛАГОЕВГРАД"
D BANK Blagoevgrad

 

Изпращане от България

 

IBAN: BG98UBBS80021030302230
СМЕТКА: 1030302230
БАЕ: 20080023
КОДЪТ ЗА СМЕТКАТА И БАНКАТА: bic ubbsbgsf - Обединена Българска Банка

 
Писмо до МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
(г-жа Маргарита Попова)
Уважаема г-жа Министър,

От името на Българите от Македония и от името на членовете на асоциация РАДКО Ви молим, нашия член г-н Здравко Стефанов Здравески и неговото семейство да получат БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО по така наречения член на закона УСКОРЕНА ПРОЦЕДУРА.
Нашия член г-н Здравко Стефанов Здравески и неговото семейство бяха малтретирани и дискриминирани на основание на комунистическата доктрина МАКЕДОНИЗЪМ, затова, че публично декларират своето БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ и затова, че примат УСТАВА и ПРОГРАМАТА на асоциацията РАДКО.

ПОЗИЦИЯ НА АСОЦИАЦИЯТА РАДКО (10.01.2011г.)

Асоциацията РАДКО е дълбоко потресена от шокиращото изявление на главата на така нареченото комунистическo-сатанистическо творение Македонската православна църква - МПЦ г-н Стефан, който в коледно интервю пред медиите определя нашия член г-жа Спаска Митрова като част от отпадъците, предателите и изродите.
Асоциацията РАДКО пита: Кой тук е предател и сатанист, дали нашия член г-жа Спаска Митрова или г-н Стефан и неговото комунистическо-сатанистично творение?
Припомняме, че Комунистите-Сатанисти създадоха така наречената Македонската православна църква - МПЦ с намерение чрез нея да превземат Македоно-Българските черкви в чужбина, както и тя да послужи като средство в унищожението на Македонската Българщина.
Асоциацията РАДКО не признава така наречената Македонската православна църква - МПЦ като собствена църква и затова иска (ПРОГРАМА на асоциацията РАДКО): Възобновяване на необходимите културно-образователни и църковни институции (като част от Българската православна църква - БПЦ) в Р.Македония, по подобие на българските културно-образователни и църковни институции, които съществуваха на територията на Р.Македония по времето на Османската империя, разбира се, адаптирани към съвременните условия и потребности.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА!

PETITION TO UNESCO AGAINST THE APPROPRIATION OF BULGARIAN LANGUAGE, HISTORY AND CULTURE BY REPUBLIC OF MACEDONIA

Ако подкрепяте петицията до Юнеско против присвояването на български език, история и култура, моля потвърдете изрично Вашето съгласие на следните два имейла: bg_petition.unesco@yahoo.com и bg_petition.unesco@abv.bg като посочите трите си имена и информация за обратна връзка по Ваш избор - адрес за кореспонденция, телефон или имейл.
КРАЕН СРОК ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ - СЪБОТА 01.04.2011 г. до 12.00 ч.
Благодарим Ви за подкрепата!
Организаторите на фейсгрупата ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК, КУЛТУРА И ИСТОРИЯ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА!

СТАТИИ

Важно съобщение!

Драги братя и сестри благодарение на Македонскитѣ Патриотически Организации въ САЩ и Канада бѣха публикувани четиритѣ тома (спомени) на Лидера на ВМРО Иванъ Михайловъ. Следва петиятъ томъ да бѫде публикуванъ. Материялитѣ сѫ готови. Първото дарение се получи днесь отъ хиляда Evro за да се купи техниката за набиране на соменитѣ. Това дърение е направено отъ племенника на много заслужилъ деецъ на ВМРО. Нека ПОСЛЕДВАМЕ ПРИМЕРА на този дърителъ.
Антонъ Поповъ и Вида Боева Попова ще приготвятъ публикуването на спомени № 5. Ние се обръщаме къмъ васъ, нашиятъ приятелъ и другаръ въ неравната борба за да дадетѣ своя приносъ при публикуването на Спомени №5. Въ тѣзи спомени ще бѫдътъ изяснени проблемитѣ на ВМРО за разрешаването на бългаскиятъ националенъ въпросъ. Ние ще приемемъ каквато и сума да ни изпратитѣ за това наше и Ваше начинание. Вашето дарение ще бѫде включено въ списъка на дарителитѣ, както е въ списъка на четеритѣ тома.
Вашето дарение можетѣ да направитѣ съ банковъ записъ на име: George Mladenoff in Trust. (George Mladenoff 37 Marcella st. Toronto Ont. M1G1K9 Canada). Ние Ви благодаримъ предварително.

ПАНДО МЛАДЕНОВЪ - ВЪ МАКЕДОНИЯ И ДАЛЕКО ОТЪ НЕЯ

 

Поръчайте си за васъ и приятели новоиздадената книга:

ВЪ МАКЕДОНИЯ И ДАЛЕКО ОТЪ НЕЯ

История на МПО, купите си този трудъ, за да знаете българското присъствие въ Северна Америка.
ПАНДО МЛАДЕНОВЪ, спомени, миналъ презъ много затвори и лагери, автора описва средновековните жестокости на комунистите въ България и Македония. Хванатъ за агентъ, измъква всички набелязани отъ властъта, извънъ граница. Американскиятъ амвасадоръ г-нъ Бърнсъ е изгоненъ отъ България заради участие въ бягството.
Въ Канада участва въ Македонските Патриотични Организации (МПО) и е членъ на централниятъ комитетъ за 10 години.

ЦЕНА (АМЕРИКАНСКИ ДОЛАРА) US$ 15,-
ИЗПРАЩАЙТЕ ПОРЪЧКИТЕ СИ ДО ПАНДО МЛАДЕНОВЪ

E-Mail за контакти: mladenoff@rogers.com
д-р Георги Генов: Американската Православна Църква на българите
Купете тритомника на д-р Георги Генов:
Американската Православна Църква на българите

Авторът д-р Георги Генов задълбочено но сбито разказва историята на македонобългарските черкви зад Океана, около които се развива цялостният живот на нашата емиграция от рождението до самата кончина на личността. Той уместно отбелязва, че тритомникът е абсолютно конвертируема книга, която може да ни представи добре на международния пазар (САЩ, Канада и Австралия), както и в Родината.
Обръща се с апел за спонсорство, поради ограничените възможности на БАН..
Част първа: 1 347
Част втора: 348 587
Част трета: 588 927
Книгите може да бъдат закупени на цена от 44,90 лв (23 Евро) на адрес:
Музей Класика 32, Венелин, София 1132,
България, Европейски съюз
За постоянни справки: Александър Стайков: 0876-44-76-87

Връзки

РЕДАКЦИЯ
Отговоренъ редакторъ Георги Младеновъ E-Mail за контакти: makedonskatribuna@gmail.com
Заместникъ редакторъ Д-ръ Георги Геновъ E-Mail за контакти: historicalarchives@gmail.com
Помощникъ редакторъ Пандо Младеновъ E-Mail за контакти: mladenoff@rogers.com
Webmaster Владимиръ Панковъ E-Mail за контакти: radkomk@gmail.com
Legal REPRESANTATION Gosho Mladenov B.A.S.M.Eng.L.L.B.
English proof reader A. Aleknevicius B.A.

 

 
 

Hosted in Toronto by Macedonian Tribune