Органъ на МПО Любенъ Димитровъ отъ Торонто Канада

Месечно издание - Monthley publication

  Брой 80 - 2010 г.  

Issue 80- Year 2010

 

Честит двоен празник 24 май - Деня на Св. Дух (Петдесетница) и Деня на славянската писменост и култура!

Асѣнъ Николовъ, незабравимия герой на Царибродско

Този брой на Македонска Трибуна е посветенъ на нашитѣ братя българи, поробени отъ гадниятъ Нйойския диктатъ отъ 1919 година. Тѣзи наши братя българи по Западнитѣ Покрайнини, сѫ изправени подъ ежедневни сръбски асимилации, така както сѫ поставени нашитѣ братя по Македония и Тракия.
Никога е нямало толкова много натискъ върху насъ, българитѣ за да сме се отказали отъ нашето българско минало! Днесь гърцитѣ и сърбитѣ се гаврятъ съ насъ, и искатъ да ни сменятъ българската националностъ и българскиятъ езикъ!
Гърцитѣ и сърбитѣ искатъ отъ насъ да се казваме всичко, но не и българи. Да нямаме български езикъ, а езикъ сѫздаденъ отъ югославската комунистическа партия. Езикъ наричанъ македонски и идентитенъ наричанъ македонски. И Запада още се прави, че не знае като какви ни дадоха на сърбитѣ и гърцитѣ. Насъ ни дадоха на сърбитѣ и гърцитѣ така както 1945 година въ ЯЛТА (Русия) дадоха половината Европа на Русия. Немаме пари ке ви дадиме люде казалъ демократа Черчилъ на демократа Сталинъ. И после ще ни кажатъ они, че Западнитѣ демокрации сѫ демократични.
Ние българитѣ днесь ще трябва да искаме отъ нашитѣ политици, да заявятъ ясно и категорично, и то написано въ договор, че България ще иска отварянето на българскитѣ училища и черкви въвъ Вардарска Македония! Онези български училища и български черкви, които гърцитѣ и сърбитѣ затвориха следъ окупацията на Македония презъ 1913г.
Ако това нашитѣ български политици не направятъ, а ни залъгватъ, че следъ като сърбитѣ и сърбо-македонцитѣ на югославската комунистическа партия влязатъ въ Европа, тогава въпроса съсъ сѫдбата на нашитѣ сѫнародници ще се решава, тѣ ни заблуждаватъ! Ние българитѣ извънъ политическитѣ граници на България сме, на мнението, че всички въпроси и горе споменати факти, трябва да бѫдътъ решени преди ние да се съгласимъ, сърбитѣ и сърбо-македонцитѣ на югославската комунистическа пария да влязатъ като граждани на Европа. Ние искаме публично, България да иска влизането на Вардарска Македония въ Европа като Българска република съ Български езикъ.
Ако това не се направи, българитѣ въ Западнитѣ Покарйнини и българитѣ въвъ Вардарска Македония, ги очаква онова което стана, съ българитѣ въ поробена отъ гърцитѣ Бѣломорска Македония и Тракия.
Колкото се отнася до това, дали днешната сръбска република Македония щяла да подпише догоръ за добро сѫсетство съ останалитѣ българи, искаме да сѫобщимъ на нашиятъ български политикъ, че тъкъвъ догоръ ще има тогава, когато днешната сръбска република Македония е разделена между България и Албания.
Отъ редакцията

КАЗУСЪТ "СПАСКА МИТРОВА" при еврокомисаря Фюле

Дневник 20.05.2010
Българските европейски депутати вчера в Страсбург се срещнаха, за тяхно искане, с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, за да му кажат, че в Македония са застрашени правата на гражданите, които се чувстват като българи.
- Ние, като български граждани, даваме ясен сигнал, че България няма да толерира случаи като този на Спаска Митрова, където не се зачитат човешките права и ще защитаваме нашите национални интереси - каза пред депутата Надежда Неински от демохристијанската група в Европейския парламент.
Според българските депутати, на срещата като инициатива от депутата Евгени Кирилов от социалистическите група, еврокомисарят внимателно изслушал и е изразил загриженост и обещал, че пряко ще наблюдава отношенията между Македония и нейните съседи. Той казал, че за него е много важно, че депутатите от всички български партии, представени в ЕП имат същия позиция по въпроса.
Според Андрей Ковачев от демохристијанската група, проблемът с името на Македония е само върха на айсберга на отношенията със съседите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА!

МИТИНГ 12.06.2010 12 часа пред ПАРЛАМЕНТА София

Искаме Резолюция от БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ - Заклеймяване на МАКЕДОНИЗМА и водене на НОВА НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА.
Трябва да се направи точна и обективна оценка на "македонизма" като явление, с оглед на обективната историческа истина и политическото състояние и бъдеще на Балканските народи сега, състоянието на Европа в 21 век, също и за защита каузата "Спаска Митрова".
"Македонизма" е идеология, създадена от болшевишката=съветска линия на БКП от началото на 30-те години на 20 -ти век (начело Г.Димитров). Българските комунисти от БКП начело с Г.Димитров създават македонизма, под въздействие на новата теория на КПСС и Сталин от началото на 30 те години "за нациите и етносите".
Държава България във вид на "официална национална политика" да заклейми пред Европа и Света "македонизма" като извънредно престъпно създание на БКП и КПСС, водещо до денационализация, унищожение на държавата, геноцид, опасност от териториално разделение, аспирации към чужди земи, дори военни конфликти - което е абсолютно забранено по международното право и 60 годишната практика в Европа след ВСВойна до сега.
Да се осъдят всички управления на Р.България след 1989 г., които не са създали противодействаща на "македонизма", НОВА официална политика на Р.България за отричане на "македонизма", в поддръжка на българщината и спиране денационализацията на Българската народност в Македония.
България трябва да има ясно становище за истината за "македонизма" и създаде специална държавна политика за ПРЕД СВЕТА И ЕВРОПА, свързвайки го с поведението на посткомунистическите ръководства на Р.Македония и осъждането на "македонизма" като престъпление срещу българския народ и човечеството.
Това е необходимо важно, за да не могат повече ТИТОВИСТИТЕ от СДСМ и СТАЛИНИСТИТЕ от ВМРО-ДПМНЕ да се представляват като ПАТРИОТИ и окончателно да си отидат на БУНИЩЕТО на ИСТОРИЯТА!
Асоциация РАДКО

Огромни суми искат от Спаска; отложиха делото

Сряда, 12 Май 2010 | FrogNews
Отложиха поредното дело срещу Спаска Митрова, което трябваше да започне в 11.00 ч. в съда в македонския град Кавадарци. Съдебният процес е за обида, а исканите наказания възлизат на огромна сума в евро като обезщетение и заплаха за затвор, за това, че Митрова обидила съдебния състав.
От Асоциацията на българите в Македония РАДКО съобщиха за Frognews.bg, че само петнадесет часа преди началото на планирания процес на основание на жалба от съдите Maя Аврамова Почкова и Иван Стаменов, които Спаска Митрова нарекла "УДБАШИ, в 19 часа тя била извикана в полицейският участък Гевгели, където й дали копие от покана, изпратена по факс от полицейският участък Кавадарци до полицейският участък Гевгели, с която била информирана, че процесът се отлага за 14.06.2010 г. в 10 часа.
От факса копие на поканата, дадена на Спаска Митрова, се вижда че, полицейският участък Кавадарци е изпратил поканата в 17:59 часа до полицейския участък на Гевгели, а на Спаска Митрова тя е връчена чак в 19 часа, само след един час и една минута, съобщават от РАДКО.

Пращат Спаска Митрова отново на съд

Вторник, 11 Май 2010, автор: Frognews.bg
Утре в Кавадарци започва нов процес срещу Спаска Митрова. Делото, насрочено за 11 часа българско време, е за обида на съда и е заведено от първия съдийски състав, осъдил преди време Митрова на три месеца затвор. Спаска Митрова е обвинена за това, че е нарекла съдиите удбаши". Удбаши" са наричани сътрудниците на сръбските тайни служби (УДБА), които са издевателствали над българите в Македония, обясниха от ВМРО. Припомняме, че няколкомесечната съдебна сага доведе до безпрецедентното отнемане на детето на Спаска Митрова.
За да окажат подкрепа на Спаска Митрова, утре в Кавадарци ще бъдат заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазаки и софийският координатор Стефан Грънчаров. Насрочването на делото идва дни след като министър Николай Младенов обяви безусловна" подкрепа за Македония в желанието й да стане пълноправен член на Европейския съюз.
След като за предишните дела съществуваше съмнението, че са водени с политически мотив, то този процес без съмнение е политизиран и българското правителство трябва да заеме енергична позиция в подкрепа на Митрова. Стефан Грънчаров от ВМРО заяви, че жалбата по това дело е подадена в съда в Скопие още през 2008 г. малко след началото на първото дело за попечителство над детето. Грънчаров обясни, че властите са изчаквали да приключи делото и след това да стартира втория процес срещу Митрова за обида на съда.
Софийският координатор на ВМРО е категоричен, че съдът в Скопие не иска да вземе отношение по делото, именно поради тази причина процесът ще се гледа в Кавадарци като за това не са посочени никакви мотиви. Грънчаров прогнозира, че и по това дело съдът ще се стреми към осъдителна присъда за максимално кратко време като ще се опитат да наложат нечовешки глоби" на Митрова. Ще браним Спаска до дупка", заяви Грънчаров и подчерта, че представители на ВМРО ще присъстват и на процеса в Кавадарци утре. Той обясни, че максималната присъда, която предвижда закона в Македония е 10 месеца затвор и глоба от 45 хил. евро нагоре.
Припомняме, че на последното заседание на съда в Гевгели детото на Спаска Митрова беше отнето. На 8 октомври Митрова излезе от скопския затвор "Идризово", където излежа тримесечна присъда. Тя изтърпя две трети от присъдата си. Жената беше осъдена заради това, че не позволявала на бившия си съпруг да вижда тяхната двегодишна дъщеря.
В средата на декември стана ясно, че в Македония е заведено ново наказателно дело срещу българката.

СТАТИИ

ИНТЕРВЮТА

СВЕТОГЛЕДЪ

ДОКУМЕНТИ

Важно съобщение!

Драги братя и сестри благодарение на Македонскитѣ Патриотически Организации въ САЩ и Канада бѣха публикувани четиритѣ тома (спомени) на Лидера на ВМРО Иванъ Михайловъ. Следва петиятъ томъ да бѫде публикуванъ. Материялитѣ сѫ готови. Първото дарение се получи днесь отъ хиляда Evro за да се купи техниката за набиране на соменитѣ. Това дърение е направено отъ племенника на много заслужилъ деецъ на ВМРО. Нека ПОСЛЕДВАМЕ ПРИМЕРА на този дърителъ.
Антонъ Поповъ и Вида Боева Попова ще приготвятъ публикуването на спомени № 5. Ние се обръщаме къмъ васъ, нашиятъ приятелъ и другаръ въ неравната борба за да дадетѣ своя приносъ при публикуването на Спомени №5. Въ тѣзи спомени ще бѫдътъ изяснени проблемитѣ на ВМРО за разрешаването на бългаскиятъ националенъ въпросъ. Ние ще приемемъ каквато и сума да ни изпратитѣ за това наше и Ваше начинание. Вашето дарение ще бѫде включено въ списъка на дарителитѣ, както е въ списъка на четеритѣ тома.
Вашето дарение можетѣ да направитѣ съ банковъ записъ на име: George Mladenoff in Trust. (George Mladenoff 37 Marcella st. Toronto Ont. M1G1K9 Canada). Ние Ви благодаримъ предварително.

 

Асоциация РАДКО

Асоциацията РАДКО се създава за защита и реализация на национално-културни и политически права, интереси и убеждения на Българите от Р. Македония. Асоциацията се занимава с афирмация и реализация на идеите на Македонското Освободително Движение.

Картини на Емилия Станиславова Бояджиева

ПАНДО МЛАДЕНОВЪ - ВЪ МАКЕДОНИЯ И ДАЛЕКО ОТЪ НЕЯ

 

Поръчайте си за васъ и приятели новоиздадената книга:

ВЪ МАКЕДОНИЯ И ДАЛЕКО ОТЪ НЕЯ

История на МПО, купите си този трудъ, за да знаете българското присъствие въ Северна Америка.
ПАНДО МЛАДЕНОВЪ, спомени, миналъ презъ много затвори и лагери, автора описва средновековните жестокости на комунистите въ България и Македония. Хванатъ за агентъ, измъква всички набелязани отъ властъта, извънъ граница. Американскиятъ амвасадоръ г-нъ Бърнсъ е изгоненъ отъ България заради участие въ бягството.
Въ Канада участва въ Македонските Патриотични Организации (МПО) и е членъ на централниятъ комитетъ за 10 години.

ЦЕНА (АМЕРИКАНСКИ ДОЛАРА) US$ 15,-
ИЗПРАЩАЙТЕ ПОРЪЧКИТЕ СИ ДО ПАНДО МЛАДЕНОВЪ

E-Mail за контакти: PandoMladenov@rogers.com

Връзки