Органъ на МПО Любенъ Димитровъ отъ Торонто Канада

Месечно издание - Monthley publication

  Брой 78 - 2010 г.  

Issue 78 - Year 2010

 

ТРЕТИ МАРТЪ 1878 година - Освобождението на България отЪ турско робство

Този брой на Македонска Трибуна е посветенъ на брата българинъ, които следъ Берлинкиятъ конгресъ отъ 1878 година до днесь, даде живота си за обединението на българскиятъ народъ. Войнитѣ не ни донесоха обединението, за което нашитѣ възрожденци дадоха живота си. Но това не значи, че ние сме ги забравили, и сме престанали да търсимъ формули за обединението на българитѣ, отъ Дунавъ до Бѣлото Море и отъ бреговетѣ на Охридското езеро, чакъ до вълнуващото се Чѣрно Море.
Гърцитѣ и сърбо-македонцитѣ, ежедневно се гаврятъ съ насъ и търсятъ формули, за да не ни нарекатъ това което сме отъ памти вѣка. Гърцитѣ няматъ смѣлостта, да ни наричатъ българи, понеже ще сме искали присѫединенито на Вардарска Македония съ Майка България. Управницитѣ на днешната сръбска република Македония, сѫщо така се страхуватъ да не би поробенитѣ българи въ близкото бѫдеще, да искатъ мълчаливо, да се присѫединятъ съ Майка България, и да се престане съ сръбската измислица, че ние сме потомци на гръцкиятъ Александрос Мегалосъ и, че нашитѣ български възрожденци сѫ се борили за някаква си сръбска държава Югославия.
Днесъ когато празнуваме България отъ Санъ Стефано, или по точно казано България на нашитѣ деди, ние сме изправени предъ дилемата, дали да делимъ Вардарска Македония съ Албанцитѣ, или да е оставимъ на албанцитѣ, така както стана съ Косово.
Ние имаме малко изборъ, или една България или косовизация на Вардарска Македония.
И все пакъ избора е единъ, една България отъ българитѣ които граничатъ съсъ се беси. А това е България отъ водитѣ на Охридското езеро чакъ до вълнуващото се Чѣрно Море.

За паметника на Гнъ. Ив. Михайловъ въ градъ Велесъ

Днесь въ градъ Велесъ, 28.02.2010г, бе поставенъ паметника на Иванъ Михайловъ въ двора на кѫщата на Гнъ. Каровъ.
Презъ врѣме на церемонията говориха Гнъ. Колев и Гнъ. Канзуровъ.
И единия и другия говориха повече противъ Божидаръ Димитровъ и Красимиръ Каркачановъ, отъ колкото противъ онези които дерижератъ сръбската политика въвъ Вардарска Македония.. Тѣзи говори сѫ типични, толкова много сѫ типични, че въ своето писмо Гоце Делчевъ до Никола Малишевски добре го е написалъ, че ние се караме защото сме българи!
За сѣга слагането на паметници, нито въ градъ Велесъ нито по музейтѣ на градъ Скопие, нѣма да разреши на бълъгаритѣ да иматъ права, каквито имаха презъ врѣме на Отоманската империя до 1913 година.
Българскиятъ въпросъ въвъ Вардарска Македония, ще бѫде разрешенъ тогава когато Македония населена съ българи, се прикачи къмъ Майка България.
За сѣга република Македония е една сръбска бановина, която иска отъ българитѣ да направи южни сърби.
Албанскиятъ националенъ проблемъ на Балканитѣ, ще разреши и българскиятъ националенъ проблемъ. А това е прикачване на онази часть на Македония която е населена съ българи къмъ Майка България.
Г. Младеновъ за редакцията 28.02.2010г.

Ще обърнем ли и другата буза след звучния шамар в Гевгели

12.03.2010 | news.bg
Евгений Еков
Че Темида в Македония се е превърнала от жрица, която раздава правосъдие, в жрица, която обслужва управляващите, отдавна не е тайна за никого.
Но че тя е непоправимо перверзна, стана окончателно ясно след вчерашното решение на съда в Гевгели по случая Спаска Митрова".
Защото само съдии със силно изкривено съзнание могат да присъдят на бившия съпруг на Спаска правото да отглежда общата им дъщеря. При това, без да кажат нито дума в защита на това свое решение.
Случи се това, което ставаше и през тези три години", коментира веднага след произнасянето на присъдата Спаска Митрова. Не казаха никакви аргументи и доводи, просто присъдиха детето на бащата, а аз ще трябва да плащам издръжка. Ще продължа да се боря за детето си, ще обжалвам в 15-дневен срок тази присъда в Скопие", решена е силно травмираната емоционално майка.
Первезността на гевгелийските съдии пролича още когато след скалъпен процес през лятото на 2009 г., изпратиха за три месеца в затвора абсолютно невинната наша сънародничка.
И по този начин за повече от седем месеца я откъснаха от дъщеричката й Сузана. Че нищо не се е променило пролича и с неоправданото протакане на сегашното дело за попечителство близо два месеца.
Присъдата от 11 март обаче надмина по степен на перверзност дори и наложилите се в Македония стандарти". Защото едно е да изпълняваш всякакви безумия, родени от политическата похот на властта, а съвсем друго е да обречеш съзнателно живота на едно тригодишно дете.

Отнеха родителските права на Спаска; ще плаща и издръжка
По 40 евро на месец ще плаща Спаска

Четвъртък, 11 Март 2010
Съдът в македонския град Гевгели предоставя родителските права на детето на Спаска Митрова на бащата Воислав Савич. Освен това тя се задължава да плаща издръжка от 40 евро на месец на бившия си съпруг, който е сърбин по произход. Той не присъства на делото в днешния ден. Не беше разрешено присъствието на официален български представител.
Преди да започне делото днес, Спаска изрази надежда, че то ще се развие в нейна полза. Заседанието е било много кратко, не повече от 5 минути, а мотиви съдът на практика не е представил. Впоследствие не скри сълзите си, щом чу решението на съда, но каза, че ще продължи борбата за дъщеря си. То ще бъде обжалвано.
Frognews.bg напомня, че 3-годишната Зузана бе отнета от майката от момента, в който тя излезе от скопския затвор Идризово, където Спаска Митрова излежа 3-месечна присъда.
Frognews.bg

Сърбинът Савич срещу българката Митрова на съд в Македония

Четвъртък, 11 Март 2010
Сърбинът Савич срещу българката Митрова на съд в Македония
Съдът в македонския град Гевгели се произнася днес дали да отнеме родителските права на Спаска Митрова.
3-годишната й дъщеря Зузана е отнета от майката от момента, в който тя излезе от скопския затвор Идризово, където излежа 3-месечна присъда.
Делото, заведено от бившия й съпруг Воислав Савич, сърбин по народност, се отложи няколко пъти, а на последното заседание на 24 февруари, той поиска писмено решение на съда и допълнителни доказателства. Коментарът на запознати беше, че това се прави, само за да се протака делото.
Междувременно Спаска Митрова беше заплашена с репресии, ако не напусне Македония. Полицаи я предупредиха, че ще отговаря, ако пред съдебната зала в Гевгели се появят български журналисти или коли с българска регистрация. Веднага след това обаче Министерството на вътрешните работи на Македония излезе с изявление, в което отхвърли обвиненията за заплахи от полицейски служители до Спаска Митрова.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА!

СТАТИИ

ИНТЕРВЮТА

СВЕТОГЛЕДЪ

ДОКУМЕНТИ

Canadian Archives speak about the Bulgarians from Macedonia living in Canada
Канадиискитѣ Архиви говорятъ за българитѣ отъ Македония живеещи въ Канада

Alleged statement by Canadian Minister of labour, the Honorable Michael Starr (MPO Convention 1958)

Важно съобщение!

Драги братя и сестри благодарение на Македонскитѣ Патриотически Организации въ САЩ и Канада бѣха публикувани четиритѣ тома (спомени) на Лидера на ВМРО Иванъ Михайловъ. Следва петиятъ томъ да бѫде публикуванъ. Материялитѣ сѫ готови. Първото дарение се получи днесь отъ хиляда Evro за да се купи техниката за набиране на соменитѣ. Това дърение е направено отъ племенника на много заслужилъ деецъ на ВМРО. Нека ПОСЛЕДВАМЕ ПРИМЕРА на този дърителъ.
Антонъ Поповъ и Вида Боева Попова ще приготвятъ публикуването на спомени № 5. Ние се обръщаме къмъ васъ, нашиятъ приятелъ и другаръ въ неравната борба за да дадетѣ своя приносъ при публикуването на Спомени №5. Въ тѣзи спомени ще бѫдътъ изяснени проблемитѣ на ВМРО за разрешаването на бългаскиятъ националенъ въпросъ. Ние ще приемемъ каквато и сума да ни изпратитѣ за това наше и Ваше начинание. Вашето дарение ще бѫде включено въ списъка на дарителитѣ, както е въ списъка на четеритѣ тома.
Вашето дарение можетѣ да направитѣ съ банковъ записъ на име: George Mladenoff in Trust. (George Mladenoff 37 Marcella st. Toronto Ont. M1G1K9 Canada). Ние Ви благодаримъ предварително.

 

Асоциация РАДКО

Асоциацията РАДКО се създава за защита и реализация на национално-културни и политически права, интереси и убеждения на Българите от Р. Македония. Асоциацията се занимава с афирмация и реализация на идеите на Македонското Освободително Движение.

НАШАТА ПРОГРАМА - кратък вариант

дата: 06 Март 2010 г., автор: РАДКО - Асоциация на българите в Македония
РАДКО е главната българска организация в Македония, която така ясно формулира своите патриотични възгледи...
Основните задачи на асоциацията РАДКО са:
- Българите от Р.Македония да представляват градивен елемент в Конституцията на държавата;
- Един от официалните езици на държавата да бъде и Българският книжовен език;
- Афирмация на Българската история и култура;
- Възобновяване на необходимите културно-образователни и църковни институции в Р.Македония по подобие на българските културно-образователни и църковни институции, които съществуваха на територията на Р.Македония по времето на Османската империя, разбира се, адаптирани към съвременните условия и потребности;
- Възобновяване на духовното и културното единство на Българите от Р.Македония и Българите от Р.България;
- Защита от присвояване и фалшифициране на Българската история и култура;
- Защита на Българите в Р.Македония от репресии, полицейско наблюдение и тормоз, преследване, дискриминация и културен геноцид.
Ще провеждаме сътрудничество само с такива сходни организации, които приемат нашите задачи. На тези, които искат да помагат по друг начин за утвърждаване на Българщината, РАДКО няма да пречи, но няма и да сътрудничи активно. Ние нямаме намерение да правим НИКАКВИ КОМПРОМИСИ С НАШИТЕ ЗАДАЧИ И ЦЕЛИ!

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ

УМОЛЯВАМЕ ВСИЧКИ ОТГОВОРНИ ФАКТОРИ И ЦЯЛОТО БЪЛГАРСКО ОБЩЕСТВО ДА СЕ САМООПРЕДЕЛИ И ДА РЕШИ - ДАЛИ ПРИЕМА ПОЗИЦИЯТА НА РАДКО - АСОЦИЯЦИЯТА НА МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ ВЪВ ВАРДАРСКО!
ОЧАКВАМЕ ВОЛЕИЗЛИЯНИЕТО И СЪОТВЕТНОТО ПОВЕДЕНИЕ КЪМ НАС, ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ ЗАСТАНА ТВЪРДО КАТО ТРЕТА СТРАНА ПРЕД ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД (НА СТРАНАТА НА РАДКО). ТОВА ОЗНАЧАВА - ПРОТИВОРЕЧИЕ С МАКЕДОНИСТИТЕ И СРЪБСКИТЕ ИМ ПОКРОВИТЕЛИ. СМЯТАМЕ, ЧЕ ПРОГРАМАТА НА РАДКО МОЖЕ ДА БЪДЕ РЕАЛИЗИРАНА ЕДИНСТВЕНО В СЛУЧАЙ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ПОСТАВИ ПРЕД МАКЕДОНИСТИТЕ УСЛОВИЕТО ДА ПРИЗНАЯТ НАШАТА ПРОГРАМА, КАТО УСЛОВИЕ ЗА ПРИЕМАНЕТО НА БЮРМакедония за член на НАТО и Европейския съюз.
Ако България само ФОРМАЛНО подкрепи РАДКО, а всъщност капитулира пред македонистите, нека не се заблуждава, че ОМО "Илинден" още утре няма да поиска признаването и на "Шопска нация"; такива индикации бяха демонстрирани на яве около Нова година, когато тълпата изпадна в делириум по време на изпълнението на сръбски ВОЕННИ маршове, изпълнявани от вече позабравения в Сърбия - Горан Брегович. Или, както ние тука ги наричаме: "ТУРБО-ФОЛК".
Драги Българи - в България не разбирате това, никой не ви е виновен! Народ, който не иска да върви към духовен растеж и не създава собствена култура, ще робува на другите...
Обвиненията, че ние българите в Македония не сме били достатъчно образовани" е само напразно, езиково упражнение; че не сме говорели перфектно български и пр. Той - българският език, не пада от небето. Ако ние тук говорим на някои от българските диалекти, не означава, че сме по-малко българи от вас - братята ни в България! Впрочем - целият свят ни приема за българи, затова че говорим ИМЕННО ТЕЗИ ДИАЛЕКТИ, а не защото използваме БЪЛГАРСКИЯ КНИЖОВЕН ЕЗИК!
С уважение: Исполнителeн Комитет на РАДКО.

Драги сънародници от Македония и България!

Ние, българите от Немско-Българското дружество Дармщад, подкрепяме най-горещо програмата на Асоциация РАДКО за правата на българската народност в Република Македония. Днес българският народ, българските политици, партии, организации и обществени дружества имат свободата да отхвърлят остатъците на тоталитарната комунистическа коминтернска система на бунището на историята където всяка насилствена система е свършвала със съкрушение. И македонистите, тия отрочета на сръбския шовинизън и съветския коминтерн и техните послушници Димитровските комунисти още се мъчат да оцелеят на базата на насилието, извращение на историята и отричане на българската народност.

Александър Ненов
Ръководство на Немско-Българското дружество Дармщад

Картини на Емилия Станиславова Бояджиева

ПАНДО МЛАДЕНОВЪ - ВЪ МАКЕДОНИЯ И ДАЛЕКО ОТЪ НЕЯ

 

Поръчайте си за васъ и приятели новоиздадената книга:

ВЪ МАКЕДОНИЯ И ДАЛЕКО ОТЪ НЕЯ

История на МПО, купите си този трудъ, за да знаете българското присъствие въ Северна Америка.
ПАНДО МЛАДЕНОВЪ, спомени, миналъ презъ много затвори и лагери, автора описва средновековните жестокости на комунистите въ България и Македония. Хванатъ за агентъ, измъква всички набелязани отъ властъта, извънъ граница. Американскиятъ амвасадоръ г-нъ Бърнсъ е изгоненъ отъ България заради участие въ бягството.
Въ Канада участва въ Македонските Патриотични Организации (МПО) и е членъ на централниятъ комитетъ за 10 години.

ЦЕНА (АМЕРИКАНСКИ ДОЛАРА) US$ 15,-
ИЗПРАЩАЙТЕ ПОРЪЧКИТЕ СИ ДО ПАНДО МЛАДЕНОВЪ

E-Mail за контакти: PandoMladenov@rogers.com

Връзки