Органъ на МПО Любенъ Димитровъ отъ Торонто Канада

Месечно издание - Monthley publication

Този брой на македонска Трибуна е посветенъ на българскиятъ владика Теодосий Гологановъ отъ сѣло Търлисъ Драмаско, днесь въ Гърция

Тукъ на снимката даваме черквата въ сѣлото кѫдето е служелъ Теодосий Голагановъ (Икономовъ).
За Теодосий Голагановъ е писалъ доста професоръ Александъръ Балабановъ отъ градъ Щипъ. Неоговиятъ трудъ се казва "И азъ на този святъ. Братята Голаганови презъ 19ятъ вѣкъ запознаватъ сръбскиятъ етнографъ Степанъ Верковикъ съсъ положението на българитѣ по македонскитѣ земи. Всички тѣзи кореспонденции на братята Голаганови съ Гнъ. Верковикъ сѫ фалшифицирани отъ сръбскитѣ даскалчета въ сръбското МАНУ. Гнъ. Верковикъ пише трудъ на име Народне песме МАКЕДОНСКИХ БУГАРА. Този трудъ въ Македония е фалшифициранъ и издаденъ съ насловъ Македонски песни на Стефанъ Верковикъ, така както бѣха фалшифицирани и Бѫлгарски народни пѣсни на братята Миладинови.

Протест на ВМРО-БНД в подкрепа на Спаска Митрова

София, 16 януари 2010
Около сто членове и привърженици на ВМРО от София протестираха днес пред посолството на република Македония с искане за спиране на натиска срещу македонски граждани с българско самосъзнание. Повод за протеста стана невъзможността освободената наскоро от македонски затвор Спаска Митрова да види детето си вече няколко месеца. В същото време адвокатите на Митрова в продължаващите срещу нея дела са подложени на системен натиск от страна на властите в Р Македония и са заплашвани неколкократно.
Заместник-председателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов внесоха в македонското посолство писмо с искане за спиране на репресиите срещу македонски граждани с българско самосъзнание и с българско гражданство. Освен случая със Спаска Митрова в писмото се описват и случаите с Мирослав Ризински, Виктор Канзуров, Драги Каров, Дончо Спасов и др.
Протестиращите носеха национални знамена и знамената на ВМРО и издигнаха плакати, на които пише Върнете детето на Спаска и Всяко дете има нужда от майка.

Ново развитие на процеса Митрова
Опитват се да изкарат Спаска Митрова невменяема?

София, 27 януари 2010
Съдът в Гевгелия явно търси начини окончателно да лиши Спаска от дъщеря й
Психиатрична експертиза на Спаска Митрова назначи съдът в Гевгелия на вчерашното си заседание. Така се създава опасност българската гражданка да бъде обявена за невменяема, детето й да бъде окончателно дадено на бащата, а самата Митрова да бъде изпратена на психиатрично лечение. Спаска не е виждала детето си от месеци, въпреки че има спечелено дело за това на първа инстанция.
Явно след като властите в Р Македония хвърлиха Митрова в затвора по скалъпено обвинение и попречиха малката Сузана да вижда майка си, сега се опитват да отнемат детето окончателно. Решението на съда буди недоумение, защото прилича на опит за узаконяване на психическата репресия срещу Спаска - след като с действията си властите положиха всички усилия да разбият психиката на младата жена. Както в някогашния Съветски съюз, македонската държава се опитва да изкара неудобните невменяеми.
ВМРО успя да помогне на Спаска да намери нов адвокат, след като предишните двама със заплахи бяха принудени от властите да се откажат от делото.

Пуснаха и психиатри в битката срещу бугарите
След затвора Македония иска да превърне
Спаска Митрова в невменяема по съветски модел

FROG NEWS | Четвъртък, 28 Януари 2010 | Пламен Павлов
Отминалата 2009-та година направи известна една млада българка от Република Македония - Спаска Митрова. Нека припомним някои основни факти за Спаска. Тя е родом от градчето Гевгелия в Република Македония, завършва английска филология в Благоевградския университет, записва се в патриотичната организация "РАДКО" (наречена така по един от псевдонимите на легендарния Ванчо Михайлов), подава документи за българско гражданство.
Всичко това не би било проблем в никоя европейска държава. В Македония нещата стоят иначе - направеното от Спаска, още повече нейното мислене, определено не се харесват на официалните власти. Не се нравят и на нейния бивш съпруг - потомък на сръбски колонисти, възпитан, че по-страшно нещо от "Бугария" и "бугарите" на този свят не съществува... Именно този "великосръбски инат" е една от причините за развода, а и за крайно безчовечното поведение на този обичан някога от Спаска, а оказал се ограничен и жалък човечец... Благодарение на свободата на словото (едно от малкото достижения на заветния преход!) днес всеки що-годе информиран човек знае за Спаска и нейните неволи. В противоречие с елементарните човешки права (и здравия разум...) македонски съд изпрати Спаска Митрова в затвора заради ... бракоразводното й дело!

Пълен текст

Три часа и половина е продължил разпитът на Спаска Митрова в психиатричната клиника в град Гевгелия

01 февруари 2010 | Агенция "Фокус"
Гевгелия. Почувствах се много унижена от това, което се случи днес. Три години бях на съд, изпращаха ме пред социалните служби, в затвора бях, а сега искат да ми се направи психиатрична експертиза. Това каза Спаска Митрова пред Агенция Фокус. Тя обясни, че експертизата е против нейната воля и е по искане на бившия й съпруг. Те накараха адвоката да излезе от стаята. Изследването продължи 3 часа и половина, каза още тя. Митрова беше категорична, че тормозът над нея продължава. Още не съм се видяла с детето си. Миналата седмица внесох искане до съда да задължи съпруга ми да се направи свиждане с детето. Няма отговор още и всички си мълчат. Бившият ми съпруг е казал, че ще си помисли дали да имам свиждане със Сузана, защото на нея не й трябвало майка, защото вече не казвала мама. Те искат Сузана да ме намрази и да ме забрави и когато аз имам шанс да се видя с нея, тя няма да ме иска, каза още Митрова. Тя уточни, че на 17 февруари ще бъде следващото заседание на съда.
Росица ГЕОРГИЕВА

Открито писмо на медии и журналисти от българската диаспора

Съдът в Гевгелия (Македония) назначи психиатрична експертиза на Спаска Митрова. Това решение ни припомни методите в някогашния Съветски съюз, където често неудобните на властта бяха обявявани за невменяеми.
Създава се опасност българската гражданка да бъде обявена за психически неуравновесена и детето й да бъде окончателно дадено на бащата. Спаска не е виждала дъщеричката си от месеци, въпреки че има спечелено дело за това на първа инстанция.
Явно след като властите на съседната на България държава, хвърлиха Митрова в затвора по скалъпено обвинение и попречиха малката Сузана да вижда майка си, сега се опитват да отнемат детето окончателно. Решението на съда буди недоумение, защото прилича на опит за узаконяване на психическата репресия срещу Спаска след като с действията си македонските администратори положиха всички усилия да разбият психиката на младата жена. Нека припомним, че вече двама от адвокатите й бяха принудени от властите да се откажат от делото.
Днес българските журналисти и медии по цял свят се обединяват и се обръщат за подкрепа към своите читатели, както и към македонските институции, организации и обикновени граждани. Заедно с тях и българският интернет портал www.Eurochicago.com подписва открито писмо към ръководителите на Република Македония за незабавно връщане на 3-годишната Сузана на нейната майка:

ПЕТИЦИЯ - Върнете детето на Спаска Митрова

дата: 20 Февруари 2010 г., автор: Free Macedonia

Стотици български интелектуалци от цял свят настояват македонските власти да върнат
малката Сузанка при майка й - Спаска Митрова...
ПЕТИЦИЯ В ПОДКРЕПА НА СПАСКА МИТРОВА ОТ МАКЕДОНИЯ
БЪЛГАРСКИ МАЙКИ И БАЩИ, СЪНАРОДНИЦИ ОТ ВСИЧКИ КРАИЩА НА СВЕТА,
НА 24 ФЕВРУАРИ Е ПОРЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ДЕЛОТО ЗА ПОПЕЧИТЕЛСТВО
НА СПАСКА МИТРОВА ЗА ДЪЩЕРИЧКАТА Й СУЗАНА.
НЕКА СЕ ОБЕДИНИМ И СЛОЖИМ КРАЙ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ГАВРА И РАЗПРАВА
С ЕДНА БЪЛГАРСКА МАЙКА И НЕЙНОТО НЕВРЪСТНО ДЕТЕ!
БЪЛГАРИ, ДА СЕ ОБЕДИНИМ И ПРИЗОВЕМ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ,
ДА ПОИСКАТ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ В МАКЕДОНИЯ ДА СПРАТ АГОНИЯТА,
ЗАСТРАШАВАЩА ВСЕ ПОВЕЧЕ ЖИВОТА НА СПАСКА МИТРОВА
И ТРИГОДИШНАТА Й ДЪЩЕРИЧКА СУЗАНА!

Знаем, че бедите на нашата сънародничка започнаха още през 2005 година. Тогава 22-годишна, студентката от ЮИУ Неофит Рилски, Благоевград, Спаска Митрова заяви българския си произход и кандидатства за български паспорт у нас. Властта във Македония започна психически тормоз, чрез съпруга й - Воислав Савич, безработен сърбин, с досие на наркозависим в полицията на Гевгелия. Пет години оттогава, тя е подложена на издевателства, унижения и заплахи за живота й ежедневно, без повод, организирано и последователно.
Съдбата й скандализира България с ужасяващия факт, че само дни след като през 2007 година се роди дъщеричката й Сузана, съпругът на Спаска, сугестиран от македонските репресивни власти, започна дела за оспорване на родителските права на майката на невръстното кърмаче. Новороденото беше отвеждано с полицейски разпоредби, буквално откъсвано от гърдите на родната си майка.
В края на юли 2009 година Спаска беше арестувана и хвърлена в най-ужасяващия затвор на Балканите - Идризово". С изфабрикувано решение на съда за неосигурен достъп до детето, с абсурдното изискване, въпреки раздялата на съпрузите бащата да има легло в дома на родителите на Спаска, където тя вече живее.
От 27 юли до 8 октомври 2009 Спаска излежа тримесечна присъда в Идризово, затвора, за който ръководителят на мисията на ЕС в Македония Ерван Фуере, посетил Скопие на 5 февруари 2010, се изрази така: ...части на затвора са толкова деградирали, че са по-лоши от бежанските лагери в Южна Америка или от затворите за малолетни в Южноафриканската република от времето на Нелсън Мандела! Посланикът беше цитиран от македонския вестник Дневник и от цялата международна преса. По време на това посещение, българският депутат, член на делегацията на същата мисия - Евгени Кирилов, обърна сериозно внимание на посланик Фуере, че в същия кошмарен затвор е била хвърлена и държана три месеца Спаска Митрова, че е била бита, малтретирана психически, заплашвана да бъде ликвидирана, ако не се откаже от българския си произход.
Става ясно, че от седем месеца майката не е виждала невръстната Сузана. Въоръжена до зъби полиция охранява дома на бащата Воислав, защото българите в Гевгелия са настръхнали; детето се малтретира, когато пита за майка си, лъжат го, че тя го е изоставила.
Делата за попечителството се проточват нарочно, в опит да сломят Спаска, да я обявят за психически болна, за да й отнемат детето.
Слава Богу, на последното заседание на 17 февруари т.г. по делото за попечителство беше предоставена категорична лекарска експертиза за абсолютното здраве на Спаска Митрова?!
Вместо да вземе категорично решение да върне на майката отнетото дете, съдът отложи, за кой ли път, делото - за 24 февруари т.г..
Обръщаме внимание на безумния и абсурден мотив за това отлагане: Майката Спаска Митрова е вече осъждана?! и лежала в затвора!, което се прибавя като ново обстоятелство към делото?!
Смятаме това за сигнал, че в началото на 21 век се подготвя безпрецедентна по сталиновски методи - разправа с личността. Ако малката Сузана бъде насилствено отнета от майката, чрез този напълно изфабрикуван и замислен от самото начало като политически процес, македонските власти ще постигнат двоен резултат: сплашване на всички българи в Македония, а личната трагедия ще е - съсипване живота на една смела българка, и тази на невинната й рожбата.
Дали заради намесата на посланик Ервен Фуере, но тези дни са допуснали Спаска да се види само за 5 часа с дъщеричката си. Майката е била ужасена от вида на детенцето - напълно травмирано, стресирано и уплашено да я назове "мама". Успяла да разбере някак, от вече тригодишната Сузана, че са й казали, че майка му е много лоша, че е изоставена от нея. Как е възможно така да се издевателства върху едно напълно безпомощно дете, умът не го побира!
Майки и бащи, родители, можем ли да допуснем, и ще оставим ли, в началото на 21 век, да се унижават и унищожават две невинни човешки съдби, и на колко ли още българи в Македония, за които не се чува?
Проблемите на Спаска се умножиха като българка в Македония, и от това че стана член на ЦК на РАДКО организация създадена през 1993 г., изповядваща християн-демократически ценности, води ЛЕГАЛНА борба за промяна на Конституциятa и признаване на българите като държавнотворен фактор в БЮРМакедония, поставя настоятелни искания за признаване на българския език като равноправен с другите; настоява за възстановяване на българското образование, а там където е възможно и учредяването на български църковни институции в република Македония.
Затова удряме камбаната, за да събудим нашия политически елит и да му припомним, че в България има отдавна гражданско общество, което ще ги осъди, ако не направят всичко възможно за събирането на майката с детето й.
Да не оставяме развихрилата се фашизоидна мимикрия на самозабравили сърбомани в Македония да успее в инсинуациите си!
А на световната общественост ще кажем искаме помощ от всички вас! Разчитаме на Франция и Германия, на целия Европейски съюз, както и на Евроатлантическата солидарност, на установени демокрации като Съединените Американски Щати.
Мечтаем и Русия да чуе призива ни.
Да проглушим света, но да върнем при себе си малката Сузанка, която всеки нормален българин, сигурни сме, припознава като свое дете. И, да подкрепим твърдо, проявилата изключителен житейски героизъм и стоицизъм, българска майка - Спаска Митрова.
Ако не го сторим, ще живеем с гузна съвест. А и ще получим подобаващо възмездие от нашия Бог, Спасителя, в чиято нравственост така ревностно се кълне цялият Християнски свят!
Подписали:
01. Д-р Георги Генов н.с. І ст., БАН, Главен редактор на Исторически архив ;
02. Роси Митанова български журналист;
03. Д-р Георги Младенов председател на МПО Любен Димитров, Торонто, Канада;
04. Владимир Панков председател на партия РАДКО, Република Македония;
05. Галина Колева богослов и компютърен специалист, България;
06. Станимир Радулов специалист по история на Македония, Благоевград;
07. Нико Стоянов български патриот и публицист;
08. Александър Караджов председател на МПО Пирин, Торонто, Канада;
09. Проф.Симеон Симеонов ректор на българския Православен храм Св.Георги Торонто, Канада;
10. Живко Чавдаров - адвокат, Гевгели, Република Македония;
11. Мите Божков член на ЦК на РАДКО, Република Македония;
12. Елена Бугарчева - историк, Главно управлени на архивите при Министерския съвет на РБ;
13. Чавдар Сотиров компютърен дизайнер, Ню Йорк, САЩ;
14. Д-р Ивоил Куцаров електронен специалист, Киото, Япония;
15. Екси Клисарска преподавател в българското училище в Ню Йорк, САЩ;
16. Венци Кузев председател на Дружеството на Младите Християни в неравностойно положение, София:
17. Ицо Ангелов председател на Движение Православни догмати , София;
18. Калин Узунов, компютърен специалист, Чехия;
19. Димитър Шопов, историк, Великотърновски университет, България;
20. Искра Радева Николова, ковпютърен специалист, България;
21. Веселина Добрева, историк, член на редакцията на "Исторически архив", България;
22. Мария Дянкова, спомоществувател на сп. "Исторически архив";
23. Яна Младенова, председател на МПО "Тодор Александров", Австралия;
24. Кирил Танев, журналист, член на редколегията на "Исторически архив";
25. Николай Долапчиев, инжинер, Саскачеуан, Канада;
26. Свилен Петров, преподавател в Школата за изящни изкуства, Обединени Арабски Емирства;

Патриотични организации защитават Спаска Митрова

Вторник, 23 Февруари 2010
Патриотични организации защитават Спаска Митрова
Причината за този психологически тормоз от страна на македонските власти е политически опасната стъпка на г-жа Митрова да заяви публично, че тя е етническа българка, пишат от канадската МПО.
Македонската патриотична организация (МПО) Швейцария на Балканите от Торонто, Канада, която през септември 2009г. алармира множество правозащитни организации за драконовската и антихуманна присъда на македонския съд срещу българката Спаска Митрова, е излязла с ново открито писмо, призоваващо за незабавно връщане на насила отнетата дъщеричка на младата майка.
Удовлетволени сме, че г-жа Митрова не е вече в затвора, но сме дълбоко разтревожени, че нейната тригодишна дъщеричка е била отнета и всякакви контакти с детето са били отказвани през последните седем месеца (макар майката да има юридическо попечителство преди преди пращането й в затвора и компетентността й да е потвърдена от македонските психиатри). Откъсването на малко дете от майка без никаква разумна причина, както и отхвърлянето на майчинските права на попечителство и посещения са варварска и абсурдна практика в наши дни.
Съмняваме се, че причината за този психологически тормоз от страна на македонските власти е политически опасната стъпка на г-жа Митрова да заяви публично, че тя е етническа българка от Република Македония. През 21-ви век всеки следва да е свободен да декларира етническата си принадлижност без намесата на държавата.
Следователно, ние се обръщаме към Вас да интервенирате пред македонските власти, за да се позволи на горката майка попечителство над нейното дете колкото може по-скорно. Като минимум, трябва да й бъде гарантирано право на посещения докато съдът вземе окончателното си решение, се казва в откритото писмо на МПО-Канада.

ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО ПРАЩА ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ДЕЛОТО НА СПАСКА МИТРОВА

СОФИЯ. България следи отблизо случващото се със Спаска Митров. Проверява всички подробностите за вчерашната акция на македонската полиция в дома на българката в Гевгели. Това заяви за сп. Исторически архив говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева. На Българското посолство в Македония е разпоредено да изпрати представител на заседанието по делото за попечителство, което ще се състои утре, 24 февруари, в Гевгели, каза още Чернева. Тя допълни, че България разчита на справедлив съдебен процес и по-бързо решение по един граждански спор, без политически внушения. Засега нашата страна се въздържа от нота до правителството на БЮРМакедония, разчитайки на спазването на общоевропейското право в държавата, кандидат-член на ЕС, уточниха от Външно министерство, в отговор на въпрос на сп. Историчски преглед.
Македонска полиция нахлу в дома на Спаска Митрова вчера. Ден преди поредното заседание на дълго проточилото се дело за родителски права на сънародничката ни за 3-годишната й дъщеря Сузанка, полицията е заплашила майката, че ще бъде хвърлена в затвора отново, ако български журналисти присъстват на делото утре.
От няколко дни по инициатива на родолюбиви българи от цял свят и с помощта на сп. Исторически архив, в интернет пространството, чрез Фейсбук, бг.петиция и бг.мама тече Подписка на асоцияциа РАДКО в защита на българката Спаска Митрова, както и призив за спазване на човешките права в БЮРМакедония.
Петицията е разгледана вече от премиера Бойко Борисов, а след утрешното заседание по делото на Спаска Митрова, тя ще бъде изпратена и в Комисията за защита на човешките права на ЕС, в Страсбург.
Д-р Георги Генов, н.с. І ст. в БАН и главен редактор на сп. Исторически архив, Росица Митанова български журналист

ОЩЕ ПО ТЕМАТА!

СТАТИИ

България и нейната национална сигурност

Letter from Christ Anastasoff M.A. to George Mladenoff

Половината отъ жителитѣ на Македония сѫ неграмотни!

ИНТЕРВЮТА

СВЕТОГЛЕДЪ

ДОКУМЕНТИ

Canadian Archives speak about the Bulgarians from Macedonia living in Canada
Канадиискитѣ Архиви говорятъ за българитѣ отъ Македония живеещи въ Канада

Alleged statement by Canadian Minister of labour, the Honorable Michael Starr (MPO Convention 1958)

Важно съобщение!

Драги братя и сестри благодарение на Македонскитѣ Патриотически Организации въ САЩ и Канада бѣха публикувани четиритѣ тома (спомени) на Лидера на ВМРО Иванъ Михайловъ. Следва петиятъ томъ да бѫде публикуванъ. Материялитѣ сѫ готови. Първото дарение се получи днесь отъ хиляда Evro за да се купи техниката за набиране на соменитѣ. Това дърение е направено отъ племенника на много заслужилъ деецъ на ВМРО. Нека ПОСЛЕДВАМЕ ПРИМЕРА на този дърителъ.
Антонъ Поповъ и Вида Боева Попова ще приготвятъ публикуването на спомени № 5. Ние се обръщаме къмъ васъ, нашиятъ приятелъ и другаръ въ неравната борба за да дадетѣ своя приносъ при публикуването на Спомени № 5. Въ тѣзи спомени ще бѫдътъ изяснени проблемитѣ на ВМРО за разрешаването на бългаскиятъ националенъ въпросъ. Ние ще приемемъ каквато и сума да ни изпратитѣ за това наше и Ваше начинание. Вашето дарение ще бѫде включено въ списъка на дарителитѣ, както е въ списъка на четеритѣ тома.
Вашето дарение можетѣ да направитѣ съ банковъ записъ на име: George Mladenoff in Trust. (George Mladenoff 37 Marcella st. Toronto Ont. M1G1K9 Canada). Ние Ви благодаримъ предварително.

 

Асоциация РАДКО

Асоциацията РАДКО се създава за защита и реализация на национално-културни и политически права, интереси и убеждения на Българите от Р. Македония. Асоциацията се занимава с афирмация и реализация на идеите на Македонското Освободително Движение.

Картини на Емилия Станиславова Бояджиева

ПАНДО МЛАДЕНОВЪ - ВЪ МАКЕДОНИЯ И ДАЛЕКО ОТЪ НЕЯ

 

Поръчайте си за васъ и приятели новоиздадената книга:

ВЪ МАКЕДОНИЯ И ДАЛЕКО ОТЪ НЕЯ

История на МПО, купите си този трудъ, за да знаете българското присъствие въ Северна Америка.
ПАНДО МЛАДЕНОВЪ, спомени, миналъ презъ много затвори и лагери, автора описва средновековните жестокости на комунистите въ България и Македония. Хванатъ за агентъ, измъква всички набелязани отъ властъта, извънъ граница. Американскиятъ амвасадоръ г-нъ Бърнсъ е изгоненъ отъ България заради участие въ бягството.
Въ Канада участва въ Македонските Патриотични Организации (МПО) и е членъ на централниятъ комитетъ за 10 години.

ЦЕНА (АМЕРИКАНСКИ ДОЛАРА) US$ 15,-
ИЗПРАЩАЙТЕ ПОРЪЧКИТЕ СИ ДО ПАНДО МЛАДЕНОВЪ

E-Mail за контакти: PandoMladenov@rogers.com

Връзки