Органъ на МПО Любенъ Димитровъ отъ Торонто Канада

Месечно издание   -   Monthley publication

Брой 76 - 2010 г.

Issue 76 - Year 2010

Честита Нова Година! Честита 2010 година! За много години, българи!
ДРАГИ БРАТЯ БЪЛГАРИ И СЕСТРИ БЪЛГАРКИ, Догодина ситѣ българи заедно!

Тукъ на тези снимки сѫ частъ отъ македонскитѣ българи присѫствали на Свѣтовниятъ Парламентъ на Българитѣ (3-4 Окт 2009г. въ градъ Варна, България).
На този конгресъ се разглеждаше, сѫдбата на поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония. Почти всички присѫстващи бѣха на мнението, че на тази сръбска република, не трябва да се помага да влезе въ Еропейскиятъ сѫюзъ, тъй като, тя не се сѫобразява съ човѣшкитѣ права на българитѣ тамъ, които сѫ болшинството!

Предъ българина днесь има много въпроси за решаване. Независимо кѫдето и да живеятъ нашитѣ братя и сестри българи, тѣ сѫ изправени предъ дилемата, какво да правятъ съ поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония!
Мнозинството отъ политическиятъ елитъ на България, се лута на пѫть за никѫде и прави изказвания които няматъ смисълъ. Едно отъ ненужнитѣ изказвания е, че ние няма да помагаме безусловно на днешната сръбска република Македония, тя да бѫде интегрирана въ модерна Европа. Политицитѣ на България правятъ тѣзи изказвания, за да иматъ гласоподаватели, които иматъ много симпатии къмъ поробенитѣ българи, въ самата Вардарска Македония.
Елита на днешната сръбска република Македония, се лута да доказва, че тяхнитѣ корени сѫ антични и, че тѣ ядва ли не сѫ дали културата на днешнитѣ поробени българи, които тѣ си позволяватъ да наричатъ македонци. Въ публикациитѣ които четемъ ежедневно се вижда, че тази днешна сръбска република, няма да се откаже отъ коминтерновската измислица, че тѣ сѫ македонци по народностъ и, че езика които говорятъ е някакъвъ си македонски. Тѣзи които управляват републиката днесь, няма да позволятъ нищо да се промени, а да си остане, така както беше презъ врѣмето на тяхната любима Югославия, на която плаща данъкъ интелигенцията. Въвъ вестницитѣ, които се публикуватъ въ Скопие се вижда една просташка продължителностъ на антибългаризъмъ върху които се струятъ пясачнитѣ кули на македонизма.
Ако българскитѣ политици, не искатъ промяна на конституцията на днешната сръбска република Македония, и то промяна съ ясна дефиниция, че езика на Македония е български и, че нейното минало е българско, нашета политика тамъ е банкрутирала. Много отъ българскитѣ интелектуалци припомниха на управляващитѣ среди, че трябва ясно да се каже на поробена отъ сърбитѣ Македония, ние ще Ви помогнемъ, когато се върнетѣ къмъ свойтѣ български корени и отворитѣ българскитѣ училища и чѣркви, които сърбитѣ затвориха следъ окупацията презъ 1913 година.
Ако България смята, че следъ влизането на тази република въ Европа, тамъ сърбитѣ ще позволятъ толерирането на поробенитѣ българи, ние и Майка България се лъжеме. Ако ние позволимъ влизането на тази сръбска република Македония въ Европа това ще бѫде второто разочарование следъ 1944г.. Веднага следъ втората свѣтовна война се говореше, че следъ като бѫде сѫздадена Балканска Федерация, тогава и въпроса съ българитѣ въвъ Вардарска Македония ще бѫде разрешенъ! Видяхме какъ го разрешиха комуниститѣ! Не само, че не го разрешиха, но го усложниха като почнаха да се унасят по теорията на КОМИНТЕРНА, че ние българитѣ смѣ македонци и потомци на Александъръ Мегалосъ (Чететѣ материалитѣ на Гео Пирински "Защо ние македонцитѣ сме отделна нация", Юни 1934г.).
Ние поробенитѣ българи дължимъ много на Сталинъ и Чърчилъ, че не позволиха сѫздаването на Балканска Федерация! Ако това станеше, днесь въ София щеше да се говори на сръбски и българското народно събрание щеше да бѫде разделено на сърбомани и югославяни! Читательо автора (Г.М) помни какъ комуниститѣ почнаха да говорятъ "мачиниятъ" имъ сръбски езикъ следъ 1947 година по западнитѣ крайща на България. Тогава идеолозитѣ на Македонскиятъ Литературенъ кражокъ, раздаваха смъртнитѣ присѫди на българитѣ които бѣха за инкорпориране на Македония съ България, като нафора въ българска черква.
И сѣга на крайя, преди да пожелаемъ новата 2010 година на нашиятъ любимъ читателъ, ние искаме отъ него да зададе въпроса на българскиятъ политикъ, ще иска ли България промяна на сръбската конституция въвъ Вардарска Македония или не! Ако не се иска промяната, ние и самата България смѣ капитулирали безусловно предъ сърбитѣ, така както капитулирахме презъ май 1934 година.
За сѣга, Честита 2010 година на всички българи и българки по свѣта. Догодина ситѣ българи заедно отъ Охридското езѣро чакъ до бреговетѣ на Чѣрно Море.
Г.Младеновъ за редакцията.

Протест на ВМРО-БНД в подкрепа на Спаска Митрова

София, 16 януари 2010
Около сто членове и привърженици на ВМРО от София протестираха днес пред посолството на република Македония с искане за спиране на натиска срещу македонски граждани с българско самосъзнание. Повод за протеста стана невъзможността освободената наскоро от македонски затвор Спаска Митрова да види детето си вече няколко месеца. В същото време адвокатите на Митрова в продължаващите срещу нея дела са подложени на системен натиск от страна на властите в Р Македония и са заплашвани неколкократно.
Заместник-председателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов внесоха в македонското посолство писмо с искане за спиране на репресиите срещу македонски граждани с българско самосъзнание и с българско гражданство. Освен случая със Спаска Митрова в писмото се описват и случаите с Мирослав Ризински, Виктор Канзуров, Драги Каров, Дончо Спасов и др.
Протестиращите носеха национални знамена и знамената на ВМРО и издигнаха плакати, на които пише Върнете детето на Спаска и Всяко дете има нужда от майка.

ВМРО-БНД - Сърбия посредник между Атина и Скопие!? Лоша шега

София, 7 януари 2010
Предложението на сръбския президент Борис Тадич Сърбия да посредничи в спора между Гърция и Р Македония е, меко казано, гротескно. Предпочитаме да приемаме това предложение като проява на нездрав исторически хумор. Защото другият вариант е да го определим като чиста наглост.
Всеки, който има дори бегла представа от история на Балканите, е наясно с ролята на сръбско-гръцкото сътрудничество в действията по отношение на Македония. Затова днес предложението на Тадич отпраща към недвусмислени исторически алюзии. Недвусмислени и доста стряскащи.
Вместо отново да се домогва до решаването на бъдещето на региона, сръбското държавно управление би следвало сериозно да се замисли върху европейското бъдеще на страната си. То зависи, например, от отношението на Сърбия към българското национално малцинство в Западните покрайнини.
Историческите процеси от последните десетилетия би трябвало да са убедили сърбите, че шовинистичните претенции и вмешателството в междудържавните отношения на Балканите не свършват добре. Сърбия получи своя исторически урок и с това сметките с историята би трябвало да са разчистени. И всяко връщане към нея може да бъде само деликатно и премерено. Дано нашите западни съседи са разбрали това.

СТАТИИ

България и нейната национална сигурност

Letter from Christ Anastasoff M.A. to George Mladenoff

Половината отъ жителитѣ на Македония сѫ неграмотни!

ИНТЕРВЮТА

Ангел Димитров: В Македония говорът на омразата е елемент от културата на омразата, създавана от 1944 г. насам
Т. Тасова: Дипломатите ни са безучастни към антибългарската кампания
Цочо Билярски: Неточни оценки и статии на много ниско ниво има в Македонската енциклопедия
Проф. Георги Бакалов: Повече не може да се правим, че не виждаме и не чуваме това, което се пише в Скопие за България
Георги Марков: Скопската енциклопедия е политическа поръчка
Александър Гребенаров: Ньойският договор от 1919 г. трябва да бъде като обица на ухото за всички български политици
Доц. Пламен Павлов: Същността на македонската енциклопедия е антибългарска
Доц. Пламен Павлов: За културна политика на България в Македония трябва да се отделят много повече ресурси

СВЕТОГЛЕДЪ

ДОКУМЕНТИ

Canadian Archives speak about the Bulgarians from Macedonia living in Canada
Канадиискитѣ Архиви говорятъ за българитѣ отъ Македония живеещи въ Канада

Alleged statement by Canadian Minister of labour, the Honorable Michael Starr (MPO Convention 1958)

Важно съобщение!

Драги братя и сестри благодарение на Македонскитѣ Патриотически Организации въ САЩ и Канада бѣха публикувани четиритѣ тома (спомени) на Лидера на ВМРО Иванъ Михайловъ. Следва петиятъ томъ да бѫде публикуванъ. Материялитѣ сѫ готови. Първото дарение се получи днесь отъ хиляда Evro за да се купи техниката за набиране на соменитѣ. Това дърение е направено отъ племенника на много заслужилъ деецъ на ВМРО. Нека ПОСЛЕДВАМЕ ПРИМЕРА на този дърителъ.
Антонъ Поповъ и Вида Боева Попова ще приготвятъ публикуването на спомени № 5. Ние се обръщаме къмъ васъ, нашиятъ приятелъ и другаръ въ неравната борба за да дадетѣ своя приносъ при публикуването на Спомени № 5. Въ тѣзи спомени ще бѫдътъ изяснени проблемитѣ на ВМРО за разрешаването на бългаскиятъ националенъ въпросъ. Ние ще приемемъ каквато и сума да ни изпратитѣ за това наше и Ваше начинание. Вашето дарение ще бѫде включено въ списъка на дарителитѣ, както е въ списъка на четеритѣ тома.
Вашето дарение можетѣ да направитѣ съ банковъ записъ на име: George Mladenoff in Trust. (George Mladenoff 37 Marcella st. Toronto Ont. M1G1K9 Canada). Ние Ви благодаримъ предварително.

Картини на Емилия Станиславова Бояджиева

ПАНДО МЛАДЕНОВЪ - ВЪ МАКЕДОНИЯ И ДАЛЕКО ОТЪ НЕЯ

 

Поръчайте си за васъ и приятели новоиздадената книга:

ВЪ МАКЕДОНИЯ И ДАЛЕКО ОТЪ НЕЯ

История на МПО, купите си този трудъ, за да знаете българското присъствие въ Северна Америка.
ПАНДО МЛАДЕНОВЪ, спомени, миналъ презъ много затвори и лагери, автора описва средновековните жестокости на комунистите въ България и Македония. Хванатъ за агентъ, измъква всички набелязани отъ властъта, извънъ граница. Американскиятъ амвасадоръ г-нъ Бърнсъ е изгоненъ отъ България заради участие въ бягството.
Въ Канада участва въ Македонските Патриотични Организации (МПО) и е членъ на централниятъ комитетъ за 10 години.

ЦЕНА (АМЕРИКАНСКИ ДОЛАРА) US$ 15,-
ИЗПРАЩАЙТЕ ПОРЪЧКИТЕ СИ ДО ПАНДО МЛАДЕНОВЪ
E-Mail
за контакти: PandoMladenov@rogers.com

LINKS
 

 by autoren-gedichte.de