Органъ на МПО Любенъ Димитровъ отъ Торонто Канада

Месечно издание   -   Monthley publication

Брой 74 - 2009 г.

Issue 74- Year 2009

"Продължетѣ освобождението на България" - Таке се е обърналъ къмъ Македонскитѣ българи на края на своя животъ WILLIAM GLADSTONE (1898 г.).

Тукъ подъ тази камбанария въ село БАНИЦА Серско, е билъ погребенъ Гоце Делчевъ, отъ дена на неговото убийство 1903г. чакъ до 1917г. Неговитѣ тленни останки, сѫ били погребани въ олтара на черквата Свѣти Георги. Българскиятъ възрожденецъ Михайлъ Чаковъ ги принася въ София, чакъ презъ 1917 година и ги сѫхранява въ своятъ домъ до 1923г. Тогава той ги представя на Македонскитѣ братства. За този неговъ жестъ Гнъ. Михайлъ Чаковъ получава, благодарствено писмо отъ гнъ. Т. Александровъ. Писмото лично предава на гнъ. Чаковъ гнъ. И. Михайловъ презъ 1923г.
Тленнитѣ останки на Гоце Делчевъ сѫ дадени на Югославия презъ 1946 година и сѫ пренесени въ градъ Скопие отъ сърбина ТЕМПО. Много е писано по тази тема. Ние ще оставимъ на сърбо-македонцитѣ, на сърбина Стоянъ Новаковикъ да доказватъ защо тѣ, сърбо-македонцитѣ не сѫ българи!
На снимката предъ черквата Свѣти Георги е редакторката на Македонска Трибуна Mrs. A. Aleknevicius. Тази черква е построена отъ Георги ДИКУ презъ 1883 година. Надписа е на върха на камбанарията и още стои, и то на български.


Този брой на Македонска Трибуна е посветен на нашитѣ български революционери, отъ Българскиятъ Македоно-Одрински революционенъ комитетъ основанъ презъ Окт.1893г. (23.10.1893г).
Идеята на нашитѣ български възрожденци е била, идея за искане на автономия на Одринска Тракия и Македония. Следъ получаването на горе споменатата автономия, тогава щяло да се иска присѫединяването на тѣзи територии съ Майка България. Въ устава на тази организация пише, че само българи могътъ да бѫдътъ членовенана тази организация, но тѣ трябва дасѫ съ високъ моралъ, и черкуващи севъ българскитѣ черкви, на Българската Екзархия.
Колко много сѫ били образовани, нашитѣ учители които сѫ написали този уставъ на организацията. Тукъ даваме имената на нашитѣ български възрожденци. Това сѫ ; д-ръ Христо Татарчевъ отъ Ресенъ, Петъръ Попарсовъ от с.Богомила, Велешко, Христо Батанджиевъ от гр. Гуменджа, Ениджевардарско, Андонъ Димитровъ от с.Айватово, Солунско и Дамян Груевъ от с.Смилево, Битолско тѣ сѫ се събрали въ къщата на Иванъ Хаджиниколовъ и провеждатъ учредителната сбирка на Организацията. За председателъ е избранъ д-ръ Христо Татарчевъ, а Дамянъ Груевъ е секретаръ и касиеръ. Постепенно въ революционната дейностъ се включватъ цяла плеяда отъ български учители въ Македония и Одринска Тракия-като Гоце Делчевъ отъ Кукушъ, Пере Тошевъ отъ Прилепъ, Анастасъ Лозанчевъ отъ Битоля, Христо Матовъ отъ Струга, Гьорче Петровъ отъ с. Варошъ, Прилепско.
Близо 116 години минаха отъ тази известна въ историята на българскиятъ народъ дата. Днесь въ поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония, се спекулира, че нашитѣ български възрожденци, едва ли не сѫ се борили да правятъ отъ поробениятъ българинъ македонецъ и после сърбинъ.
Много страници отъ нашета българска история, сѫ посветени на това наше минало. Нека бѫде лека пръста, която покрива незнайнитѣ гробове на нашитѣ български възрожденци.
Отъ редакцията.


Алсат-М: МПЦ официално стана Македонска православна църква Охридска архиепископия

13 ноември 2009 | Агенция "Фокус"
Скопие. МПЦ официално стана Македонска православна църква Охридска архиепископия, предаде македонската телевизия Алсат-М. Решението е взето вчера на редовния годишен църковно-народен събор.
На Събора бяха приети измененията, свързани с името на МПЦ, съгласно вековната традиция на православните църкви, в чието име се съдържат историческите и настоящите атрибути от историята и живота на всяка църква, се казва в съобщение на МПЦ.
Ние никога не сме се отказали от Охридската архиепископия. Още през 1943 година, когато се е състоял първият събор на свещеници в село Издеглавие, е била декларирана идеята за възобновяване на Охридската архиепископия, заявил говорителят на МПЦ владика Тимотей. На събора е взето решение нов официален символ на Македонската православна църква Охридска архиепископия да бъде църквата Света София в Охрид, посочва телевизията.


СВЕТОГЛЕД НА РАДКО - www.radkomk.com


Президентът Първанов проведе телефонен разговор с президента на Македония Георге Иванов

20-11-2009 16:00
Президентът Георги Първанов проведе днес телефонен разговор с президента на Република Македония Георге Иванов по инициатива на македонската страна.
Георге Иванов благодари за досегашната последователна позиция на България в подкрепа на заявения стремеж на Македония за членство в Европейския съюз и отправи молба за подкрепа за определянето на дата за започване на преговори за присъединяване на Македония към ЕС на предстоящия Европейски съвет през декември.
Българският държавен глава потвърди принципното положително становище на нашата страна за европейското бъдеще на Македония, като подчерта, че подкрепата на България не следва да се възприема като безусловна, а ще зависи от изпълнението от Република Македония на всички критерии за членство, в това число и на принципите на добросъседство и придържане към европейски стандарти в двустранните отношения.
Двамата президенти се договориха за осъществяване през втората половина на декември на отложеното работно посещение на президента Георге Иванов в България.

Иван Валентинов (19 ноември 2009): "ТОВА АКО НЕ СА СПРАВЕДЛИВИ ИСКАНИЯ? НИЕ СМЕ СИ В ПЪЛНОТО ПРАВО ГОСПОД НИ Е СВИДЕТЕЛ. ТЕ ЗАТВОРИХА УЧИЛИЩАТА, ТЕ ИЗГОНИХА СВЕЩЕННИЦИТЕ, ТЕ УНИЩОЖАВАТ НАШАТА КУЛТУРА, ИСТОРИЯ И НАРОД И СЕ ОПИТВАТ ДА СЪЗДАДАТ НЕЩО САТАНИНСКО. НИМА ИМА НЕЩО ПО-ЕСТЕСТВЕНО ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА. ВАШИТЕ ИСКАНИЯ СА НАПЪЛНО СПРАВЕДЛИВИ, ЛОГИЧНИ И ПРИНЦИПНИ И НАПЪЛНО ОТГОВАРЯЩИ НА ХРИСТЯНСКИТЕ И ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ. ТЕ ТРЯБВА ДА СА ПОДКРЕПЕНИ И ОТ ГРАЖДАНИТЕ НА Р.БЪЛГАРИЯ ИЛИ НАЙ МАЛКОТО ДА НЕ ПРЕЧАТ (НЕЩО ТАКОВА БЕШЕ КАЗАЛ И.МИХАЙЛОВ). АКО НЕ СЕ РЕШИ ТОЗИ ВЪПРОС, ТОЙ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА НИ ЧОВЪРКА ДА ТЛЕЕ ВЪТРЕ В НАС. НИЕ ОТДАВНА СМЕ ПОЕЛИ БРЕМЕТО НА ТОЗИ ВЪПРОС И СМЕ СИ ПОНЕСЛИ ПОСЛЕДСТВИЯТА, НО ТОЧНО ЗАРАДИ ТОВА НИЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ТРЯБВА ДА ГО ПРИКЛЮЧИМ С БОЖИЯТА ПОМОЩ ПО НАЙ ИНТЕЛИГЕНТНИЯТ И МИРОЛЮБИВ НАЧИН"


Тайни договорки правел ексъпругът на Спаска Митрова

Събота, 21 Ноември 2009 | Frognews.bg
Тайни договорки правел ексъпругът на Спаска Митрова
Бабата и лелята малтретирали детето, когато то задавало въпроси за майка си.
Преди поредното дело за детето на българката Спаска Митрова, което ще се гледа на 30.11 в Македония, бившият й съпруг се похвалил пред свои съграждани, че се е договорил със съда и социалните служби да се отложи делото за детето, за да не бъде върнато то на Митрова. По нейните думи бащата нямал никакви условия да се грижи за детето; той обитавал гарсониера заедно с родителите и сестра си, бил безработен и очевидно не полагал достатъчни грижи. От негови съседи българката получила информация, че дъщеричката й била много болна и недостатъчно добре облечена в студеното време. Бащата нямал пари за лекарствата, а бабата и лелята малтретирали детето, когато то задавало въпроси за майка си.
Митрова пише дословно в писмо: "... na 30 tozi mesec kogato e deloto, bivshia mi soprug govoril po horata tuk che se dogovoril s sudot i socialnoto tuk da se otlozi sudeneto za deteto, da ne go vrshtat pri men, iako nema nikakvi uslovia da ja cuva. Prvo zivee v garsonera s roditelite mu i sestra mu, ne e vraboten, a mi se obadiha od negovite sosedi i mi kazaha che deteto mi bilo mnogu bolno i ne bilo oblecheno kakto triabva spored vremeto, a od kade pari za lekarstva, a v syshto vreme deteto bilo maltretirano ot negovata maika i sestra, ako pita za mene."
Frognews.bg припомня, че българката Спаска Митрова влезе в затвора на 30 юли тази година с присъда 3 месеца лишаване от свобода. Присъдата е за това, че е отказала да осигури на бившия си съпруг легло и условия в дом си, за да може вижда дъщеря им, която е под 3 години, след като родителските права са присъдени на майката.


Здравейте!
Остава само месец до второто издание на кариерният форум Кариера в България. Защо не?", който ще се проведе на 22 декември 2009 в хотел Кемпински Зографски, София. Това е първия по рода си форум, който ще срещне водещи български работодатели с млади професионалисти с образование и опит в чужбина. Участието за кандидати е безплатно, трябва само да се регистрирате на сайта ни www.karieravbulgaria.com.
Сред заявилите участие до момента са водещи фирми като M-tel, Ernst & Young, Pricewaterhouse Coopers, TMF Group, "Явлена" Real Estate, British American Tobacco, Mr. Bricolage, списание "Мениджър", Stenlik Group, Stanton Chase, AIESEC, а очакаваме до самото събитие да се регистрират и много други! Освен изложбена част за фирмите, програмата включва дебат между работодатели и кандидати от чужбина, лекции на преуспели българи или как България ги върна обратно, поглед на чужденци избрали да се реализират у нас, както и своеобразен сблъсък на тема "За и против кариера в България"!
Заявили участие като лектори до момента са доказали се мениджъри като Ян Скварил (Авенди), Иван Василев (TNT), Валери Петров (Bancroft Private Equity), Диaна Николаева (Ernst & Young), Райна Манджукова (председател на Държавна Агенция на Българите в Чужбина) и Боян Юруков (носител на наградата "Най-добър личен сайт/блог" за 2009г.)!
За повече информация относно събитието вижте страницата ни www.karieravbulgaria.com.
Надяваме се да се видим там!
Екипът на "Кариера в България. Защо не?"
+ 359 885 037 497
kandidati@karieravbulgaria.com


СТАТИИ

Борисов уволнява паспортната мафия
Желю Желев: Комунизмът бе по-лош от фашизма
Георги Марков: Скопската енциклопедия е политическа поръчка
Бг паспорти: Диалог между министър и вицепрезидент
Има ли Скопие териториални претенции?
П. Колев: В Македония смениха тактиката за репресии, за да са чисти пред Европа
Даниел Панчев: Институциите у нас реагират закъсняло и плахо
МЕМОРАНДУМ
на ВМРО Българско национално движение
за отношението на Република България към Република Македония с оглед бъдещото й членство в Европейския съюз
УДБА Е ИМАЛА НЕОБЕЗПОКОЯВАН ДОСТЪП ДО ТАЙНИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ФБР (ДАНС)
Западните покрайнини родилни мъки на възраждане или предсмъртна агония?
Божидар Димитров: Който се опълчи срещу промяната в Закона за българското гражданство, работи в полза на други сили
Проект на Закон за българските общности извън Република България - 07.05.2009
Щрихи към портрета на библейския Онан
СЛОВОТО (Долу цензурата!)
Теодора Димова: Защото не се вярва в Бог, не се вярва в институциите, нито в държавата
Защо е скандален изборът на Бокова за шеф на ЮНЕСКО
Татяна Кирякова: Няма лъжа! Били сме 16-та република на Съюза
Проф. Пламен Цветков: Партизанин и терорист са едно

Важно съобщение!
Драги братя и сестри благодарение на Македонскитѣ Патриотически Организации въ САЩ и Канада бѣха публикувани четиритѣ тома (спомени) на Лидера на ВМРО Иванъ Михайловъ. Следва петиятъ томъ да бѫде публикуванъ. Материялитѣ сѫ готови. Първото дарение се получи днесь отъ хиляда Evro за да се купи техниката за набиране на соменитѣ. Това дърение е направено отъ племенника на много заслужилъ деецъ на ВМРО. Нека ПОСЛЕДВАМЕ ПРИМЕРА на този дърителъ.
Антонъ Поповъ и Вида Боева Попова ще приготвятъ публикуването на спомени № 5. Ние се обръщаме къмъ васъ, нашиятъ приятелъ и другаръ въ неравната борба за да дадетѣ своя приносъ при публикуването на Спомени № 5. Въ тѣзи спомени ще бѫдътъ изяснени проблемитѣ на ВМРО за разрешаването на бългаскиятъ националенъ въпросъ. Ние ще приемемъ каквато и сума да ни изпратитѣ за това наше и Ваше начинание. Вашето дарение ще бѫде включено въ списъка на дарителитѣ, както е въ списъка на четеритѣ тома.
Вашето дарение можетѣ да направитѣ съ банковъ записъ на име: George Mladenoff in Trust. (George Mladenoff 37 Marcella st. Toronto Ont. M1G1K9 Canada). Ние Ви благодаримъ предварително.


РЕДАКЦИЯ
Отговоренъ редакторъ
Помощникъ редакторъ
Webmaster
Редакторъ на Европейските издания
Legal REPRESANTATION
English proof reader
 
  Георги Младеновъ
  Пандо Младеновъ
  Владимиръ Панковъ
  Др. Георги Геновъ
  Gosho Mladenov B.A.S. M.Eng. L.L.B.
  A. Aleknevicius B.A.

LINKS


Поръчайте си за васъ и приятели новоиздадената книга:

"ВЪ МАКЕДОНИЯ И ДАЛЕКО ОТЪ НЕЯ"

История на МПО, купите си този трудъ, за да знаете българското присъствие въ Северна Америка.
ПАНДО МЛАДЕНОВЪ, спомени, миналъ презъ много затвори и лагери, автора описва средновековните жестокости на комунистите въ България и Македония. Хванатъ за агентъ, измъква всички набелязани отъ властъта, извънъ граница. Американскиятъ амвасадоръ г-нъ Бърнсъ е изгоненъ отъ България заради участие въ бягството.
Въ Канада участва въ Македонските Патриотични Организации (МПО) и е членъ на централниятъ комитетъ за 10 години.

ЦЕНА (АМЕРИКАНСКИ ДОЛАРА) US$ 15,-
ИЗПРАЩАЙТЕ ПОРЪЧКИТЕ СИ ДО ПАНДО МЛАДЕНОВЪ
E-Mail:  PandoMladenov@rogers.com