Органъ на МПО Любенъ Димитровъ отъ Торонто Канада

Месечно издание - Monthly publication

 

Брой 115 - 2013 г.

Issue 115 - Year 2013

 

 

 
 

ЧЕСТИТИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ!

Нещата по себѣ си, вървятъ къмъ разделяне на днешната сръбска република Македония.
Последнитѣ избори за кметовѣ и чиновници въ общинитѣ на 24 мартъ 2013 година показаха, че Републиката Мъкедония е предъ приключването на своята агония като държава. Въ западната частъ на тази измислена отъ сърбитѣ република, всичко е на албански. Албанскитѣ кметове и министри на отбраната казаха, че тяхната Албания едва ли няма да граничи съ градъ Кюстендилъ въ България. Новиятъ кметъ на Кичево за противъ който и дветѣ сръбски партии, едната на Никола Груевски, другата на Бранко Цървенковски се обединиха, не имъ помогна! Никола Груевски отиде веднага следъ като загубиха изборитѣ въ Кичево, да успокоява хората които за него сѫ македонци, а за насъ българи, а тѣ го посрещнаха съ плакати! Защо Ни ПРОДАДЕ?
Колкото и да се заблуждаватъ сърбо-македонцитѣ, или поясно написано сърбитѣ съ маана на говора Мъкедония ще бѫде разделена. Най-добре го е казалъ Владо Бучковски коитбѣ министъръ на отбраната презъ 2001 година, че коменданта на АОА, слезе отъ планината и сѣга е министъръ на отбраната, а той е подсѫдимъ, за частитѣ на танковетѣ които имъ бяха подарени отъ Р.България!
Тѣзи които управляватъ Мъкедония за сърбитѣ, не могътъ да видятъ, или не искътъ да видятъ, че западната частъ на тази малка и измислена република вече е частъ, отъ малката вѣлика Албания.
Въ Мъкедония продължаватъ да се гаврятъ съ всичко българско, и най- много съ нашето българско минало! Паметника на загиналитѣ туристи отъ България презъ 2009 година въ градъ Охридъ е оскверненъ, и то предъ полицията въ града! Сигурно полицията знае пристъпницитѣ, които сѫ оцапали паметника. Въ Мъкедония всичко може да правишъ противъ българитѣ! Държавната политика на сърбо-македонцитѣ днесь е срещу всичко българско, и е продължение на политиката на Кралството на сърбитѣ, хърватитѣ и словенцитѣ и продължава съ Югославия!
При парцелирането на тази страдаща Мъкедония, Р.България ще се намеси директно, понеже тамъ имаме повече отъ 200.000 българи и то съ документи!
Проблема на сърбо-македонцитѣ които управляватъ Мъкедония за сърбитѣ е, че онази часть на Мъкедония която е населена съ българи, немогътъ да е прикачватъ към тяхната любима Сърбия! Албанцитѣ няма да имъ позволятъ да сторятъ това!
България ще вземе по ясна политика, и ще иска, най-малкото, тази часть на Мъкедония, която е населена съ българи да бѫде прикачана къмъ Майката родина (България).
Албанцитѣ въ Мъкедония публично питатъ и това го пита, единъ отъ бившитѣ министри на републиката, ДАЛИ ИМА МѢСТО ЗА ВСИЧКИ МАКЕДОНЦИ въ БЪЛГАРИЯ?
Ние искаме отъ нашитѣ братя българи, съ които смѣ разделени отъ победителитѣ на войнитѣ, да седнемъ заедно и чертаемъ нашето бѫдеще! Ние ще трябва да разберемъ, че това което ни разделя, не е по наше искане, а по искане на сърбитѣ и гърцитѣ. Ние имаме възможността да се обеденимъ безъ да се съмоизбиваме!
Напредъ братя българи въ поробената отъ сърбитѣ Вардарска Македония, не се плашетѣ, ние имаме възможността да преодолеемъ всичко което ни е разделяло.
За редакцията Г.Младеновъ 30.03.2013г.

Кантонизацията на Вардарска Македония приключи!

На 7 априлъ 2013 година фактически Вардарска Македония пристана да бѫде държава на македонцитѣ и стана държава на два етнически субекта. Западната частъ на Вардарска Мъкедония е съ албанско население което си избра и албански кметове. Градоветѣ Тетово, Гостиваръ, Кичево, Струга и Деберъ не сѫ подъ влиянието на сърбо-македонцитѣ отъ Югословенски произходъ! Изказванията на Никола Груевски преди изборитѣ, че Кичево е македонско показа колко малко знаятъ онези които управляватъ Вардарска Македония за сърбитѣ! Албанцитѣ едва ли не предупредиха сърбо-македонцитѣ на Никола Груевски , че ако не внимавътъ, ще ги изгонятъ всички въ България. Албанцитѣ смятатъ славянитѣ на Македония за българи. Тѣ казватъ, че славянитѣ отъ Бога сѫ българи а отъ Тито сѫ македонци. Някой нещастници, които чуха изказванията на албанскитѣ кандидати за кметове, се направиха на глухи, но е фактъ, че правителството на Вардарска Македония, не владее въ Западната частъ на републиката.
Презъ вѣме на гражданската война 2001 година, Борисъ Трайковски каза, чеТетово е въ Мъкедония. Тогава написахме, че Тетово е въ Мъкедония, но Мъкедония не е въ Тетово. Горе споменатитѣ градове въ които кметоветѣ сѫ албанци, сѫщо така сѫ въ Мъкедония, но тя самата Македония няма никаква властъ тамъ!
Сутринта на 8 априлъ въ Скопие се появиха още Паметници на български възрожденци, които изведнъжъ станаха македонски възрожденци.
Някой отъ българскитѣ интелектуалци се зъблуждаватъ, че въвъ Вардарска Македония, тѣзи паметници сѫ на български възрожденци? Въвъ Вардарска Мъкедония, всичко си е по Югословенски! Само въ България се заблуждаватъ, понеже сѫ импотентни да кажатъ, че тамъ край Вардара се гаврятъ съ всичко българско!
На сърбо-македонцитѣ отъ Югословенски произходъ имъ пише ме, да престанътъ да пикаятъ въ дълбокиятъ български бунаръ, че не знаеятъ, дали утре няма да пиятъ вода отъ него.
Ще имъ пишемъ, че Борисъ Тракойковски презъ Ноември 2000 година каза въ Щипъ, че този който казва, че тѣ сѫ българи, за него няма место въ Македония! Племеничката на този нещастникъ се моли на мъкедонскитѣ българи отъ Америка и Канада, да и помогнътъ да се изсели отъ тази фамозна сръбска република Македония!
За редкцията Г.Младеновъ 08.04.2013г.

Марин Райков: Това, което ние искаме,
е общата история с Македония да не ни разделя

29 март 2013 | Агенция "Фокус"
София. Това, което ние искаме, е общата история с Македония да не ни разделя. Това каза министър-председателят Марин Райков в интервю за предаването Лице в лице по БТВ. По думите му политиката с Македония е европейска. Става дума за една изключително ясна и много убедителна логика. Всички българи знаят със славяните в Република Македония ние сме братя, споделяме обща историческа памет, с тях имаме споделени езикови традиции. Самият факт, че днес се строят толкова много паметници на видни български национални герои в центъра на Скопие потвърждава това. Това, че в миналото сме били толкова близки, се дължи на факта, че сме били едно. Нормално е днес тази общност в миналото да не ни разделя за мен това е много важно, добави Райков. Още по-важно да можем да седнем заедно на една маса, заедно да честваме общата си история. Опит в тази посока не мога да не направя, но дали той ще е успешен, не зависи само от мен, каза премиерът Марин Райков.

БЕКИМ ФАЗЛИУ: ИЛИ МАКЕДОНЦИТЕ ЩЕ ИЗГОНАТ НАС, ИЛИ НИЕ ЩЕ ИЗГОНИМ ТЯХ

БЛОГЪТ НА ПЕТЪР КОЛЕВ | 28 март 2013
Изгледах внимателно репортажа на БТВ, който съм качил в края от текста, и да ви кажа честно, ми хареса. Журналистът се е опитал да покаже реалното лице на отношенията между етносите в Македония. Колкото и страшно и странно да изглеждат нещата, това е самата истина. Докато заблудените души наричащи себе си македонци се лутат из историята, търсейки корените си някъде при деда си Александър и татко му Филип, албанците гонят своите интереси, смело подкрепяни от двете албански държави Косово и майката им родина- Албания. Бягайки от българския си етнически произход, блудните ни братя, водени от гурото на модерния македонизъм- Драган Павлович-Латас и политическото изражение на психопатията- Никола Груевски, смело и сигурно крачат към пореден сблъсък с албанците. Докато Павлович и Груевски играят за сръбския национален отбор и бягат от интеграцията в НАТО и ЕС, то албанският отбор иска да се състезава на световното, но с играчи от Албания, Македония и Косово. И от всичко, което се случи в последните дни, мога да твърдя със сигурност, че албанските играчи са по-подготвени, а Илирида ще бие отбора на Сърбия, колкото пъти иска и когато си поиска. Всички общини в Македония, управлявани от албанците до момента, на последните местни избори се завзеха отново от тях, но те се пребориха и за бонус в лицето на гр. Кичево. Организираха се добре, събраха нужните средства и получиха този прекрасен град. Как всъщност го направиха?
Злите езици говорят, че всеки албанец (гастарбайтер) т.е. печалбар е отделял по 500 франка или евро, за да се организират нужните чартър летови т.е. самолети от Западна европа и да пристигнат в Македония, за да могат пасажерите да гласуват на изборите. Организацията е осъществена с помоща на всички албански партии, без да се делят на леви и десни. И докато сръбските играчи Латас и Груйо се занимаваха с Любчо-бугарофила и Бранко-комуньара, то Илирида си разшири границите и в Кичево.
Като човек интересуващ се от история и възхитен от миналото на българския народ и особено от БМОРК-ВМОРО-ВМРО - острие на въоръжената борба на поробения българин в Макеония и Одринско, няма как да скрия възхищението си от албанците. Те не измислят нищо ново, просто правят онова, което е правил и българският народ. Сплотяват се, дават всичко за идеите си и гонят ясно интересите си. Да, мъчно ми е, че трябва да призная, но ние, българите в момента можем само благородно да им завиждаме. Албанците изживяват тяхното си възраждане, онова което ние преживяхме преди повече от 150 години. До тук всичко е наред, НО.....
Въпреки, че уважавам албанския народ, няма как да пропусна следните няколко момента:
1. Когато си правят сметките без кръчмаря за Македония, може и да не им излезнат точни. Груйо и Латас рано или късно ще си заминат, българите в Македония лека-полека се събуждат, а България и българите не са се отказали от Македония. Това че не сме толкова нагли и агресивни като тях, не означава, че не обичаме Македония. Не ми се иска да ги подсещам, че българинът е търпелив човек, уважава всички, чуждо не иска, но и своето не си дава. Когато му кипне, идва прожекцията на филма На нож, по-точно, по пет на нож.
2. Надявам се, че не са забравили приказката за ШИНЕЛА, че рано или късно ние ще се върнем и ще го потърсим ТОЗИ ШИНЕЛ.
3. Знам, че основният двигател за проблемите на Македония са сърбите и сърбоманите, но албански политик да твърди, че ще гони хората от Македония, ми се вижда доста нагло. И въпреки че нашитее деди: албанци и българи, са се борили заедно в Охридско-Дебърското въстание срещу сърбите, това не им дава право да тестват търпението ни.
4. Осъзнавам тяхната еуфория след успехите в Косово, но тук не е Косово, а Македония. Знам, че тяхната енергия и сили идват от дирекната подкрепа, оказвана им от Албания и Косово, но все пак освен сърбомани и сърби в Македония живеят и българи и заплахите, отправени към тях са заплахи дирекно към България. А това не е добра идея за никого, най-малко за тях.
Знам, че доста от хората тук, в България, не се интересуват много какво се случва с албанците в Македония. Гледам, че дори някои се радват за това. Че сега, видиш ли, албанците щели да ги оправят тези ФИРОМИ, защото те не искат и мразят българите. Уважаеми братя, няма да коментирам това, че целта на официалната сръбска пропаганда бе и още е ние, хората от двете страни на границата, да се мразим и да се делим. И по този начин те по-лесно да управляват Македония.
Ще обърна внимание на нещо далеч по важно:
Разширяването на албанците лека-полека стигна до Куманово. Последните села са на 15-20 километра от границата с България. Не знам дали осъзнаваме, но дори и хипотетично не е много добре България да граничи с две мюсюлмански държави: Турция и евентуално албанска Македония. Имайки предвид онова, което се случва по Родопите, и мюсюлманската линия от Турция през България към Македония, не ми се иска да си представям, какво би се случвало и как биха се развивали нещата при такава обстановка. Не ми се иска да го пиша, но е повече от истина. Много скоро защитаването на България и българщината ще са директно свързани с отстояването на албанската инвазия в Македония. Всеки един загубен град в Македония е дирекна заплаха за България!

БЕКИМ ФАЗЛИУ: ИЛИ МАКЕДОНЦИТЕ ЩЕ ИЗГОНАТ НАС, ИЛИ НИЕ ЩЕ ИЗГОНИМ ТЯХ (ВИДЕО)

Толкова ни мразят, че посягат и на мъртвите, смята лидерът на "Радко"
Владимир Панков: В Македония да си българин е престъпление

25.03.2013 | Всеки Ден
Автор: Марина Чертова
Паметникът на българите, които загинаха през септември 2009 г. в Охридското езеро при потъването на кораба "Илинден", бе осквернен с нацистки свастики и обидни думи. Кой и защо посяга на паметта на мъртвите българи в Македония? Защо властите в Скопие позволяват паметните плочи да бъдат поругавани? С тези въпроси Всеки ден" се обърна към Владимир Панков, председател на българското гражданско сдружение в Македония Радко". Името на организацията идва от псевдонима на легендарния лидер на ВМРО Ванче Михайлов - Радко. Основната цел на сдружението, което властите в Скопие обявиха за противоконституционно, е да се зачитат правата на македонските граждани с българско самосъзнание. Панков е роден като Владимир Паунковски в Охрид. По образование е икономист. През 1996 г. става български гражданин и променя името си на Панков. Властите в Република Македония обаче отнемат българския му международен паспорт. След няколко ареста, гладна стачка и намесата на българските власти паспортът му е върнат. Една година пребивава в България, след което в 1998 година се връща в Македония. През 2000 г. става лидер на Радко".
Г-н Панков, как ще коментирате оскверняването на паметника в Охрид на загиналите българи от кораба Илинден"?
Разбрах за поругаването от българския консул в Македония. Самият аз видях паметника - случилото се наистина е ужасно. Българските дипломати веднага отидоха при кмета на Охрид Александър Петрески. Той веднага осъди този вандалски акт, но сега на ход е полицията, ако иска да намери извършителите. Въпросът обаче е, че изрисуването на паметната плоча със свастики е резултат от антибългаризма в Македония, който тук е много силен, в неизмерими граници.
Кой и защо поруга именно този паметник?
Някой нарочно го прави. Това е организирано не знам точно от кого, но това не е работа на обикновените граждани. Коментирахме с консула, че такива работи са се случвали и по-рано. За съжаление това не е нещо ново и не е изолиран случай, а тенденция. Пак казвам - това е израз на антибългаризма в Македония, който не води до нищо добро. Вандалите посягат даже и на мъртвите, само защото са българи. Това е позорно и трябва да бъде осъдено. За съжаление да си българин в Македония е престъпление.
Как реагираха на случилото се обикновените жители на Охрид?
Хората са потресени. Те не разбират защо се посяга на мъртвите. А това е част от политиката на тези, които не искат България и Македония да развиват нормални отношения. Не са човеци тези, които поругаха паметника на българите, които загинаха в Охридското езеро при потъването на Илинден".
Смятате ли, че този акт ще усложни и без това нелеките отношения между София и Скопие?
За съжаление друго не може да се очаква на този етап. Трябва да бъдем реалисти - тук всичко е антибългарско. Официалните власти, държавната администрация и партиите, които са на власт, непрекъснато провеждат антибългарска кампания. Не знам накъде по-зле може да се върви. Положението е достатъчно зле.
Вие как се чувствате в Македония като човек с българско самосъзнание?
Като председател на гражданското сдружение Радко" от години водя борба за регистрация на нашата организация, която иска да се промени конституцията на Македония. Ние настояваме най-вече да се дадат културни права на българите, т.е. да се възобновят българските образователни и културни институции. Искаме и българският книжовен език да бъде обявен за един от официалните езици в Република Македония.
Вие искате Македония да признае българско малцинство ли?
Не, не нямаме предвид това. Какво малцинство, като ние сме мнозинство! Вижте, след Втората световна война комунистите приеха т.нар. идеология на македонизма, а десните си останаха българи. Левите твърдят, че сме със сръбски произход. Разделението между нас е политическо. Комунистите приеха чрез македонизма да правят отделна народност, а десните не приеха това.
Да, това е най-голямата грешка на Коминтерна, който реши, че трябва да бъде създадена македонска нация.
Именно. В резултат на тези решения след Втората световна война спрямо тази част от Македония, която остава в границите на Югославия, се прилага тази сърбо-комунистическа доктрина на македонизма. Тя цели да унищожи българщината чрез провъзгласяването на българите от Македония за македонци, които имат своя нация, език и идентичност. През 1945 година властите създават и т.н. ,,македонски език" - това е диалект на българския книжовен език с използване на сръбската азбука, в замяна на дотогава използваната българска азбука. Процесът на македонизиране на българското население във Вардарска Македония след 1945 година приема чертите на класически геноцид.
Държавата Република Македония е създадена след разпадането на Югославия през 1991 година. Съгласно приетата тогава конституция, българското население е обявено за ,,македонско" по етническия произход. Политиката на държавата си поставя за цел, под маската на уж борба за запазване на конституционното име, да се легализира извършеният от сърбо-комунистите геноцид след Втората световна война. Всички граждани на републиката, които се опитат да говорят открито истината за т.н. македонски етнос, и днес се преследват от държавните служби за сигурност.
Очевидно Македония нехае за българските паметници. Нека само си спомним колко пъти бе разрушавана плочата на революционерката Мара Бунева.
Да, така е. Тук всичко, което е българско, се заличава. Така например на гроба на българския възрожденец и писател Григор Пърличев бе сложена нова паметна плоча, написана на т.нар. македонски език. Старата плоча бе на книжовен български. Това се случи в Охрид. Ето и с Мара Бунева - непрекъснато слагаме нови плочи и вандали ги рушат, само защото е българка. Постоянно се правят подобни провокации.
Но скандалното в случая е, че паметникът на жертвите от Илинден" е нашарен с нацистки свастики. И това е поредното доказателство на политиката на Скопие, която цели да обиди България. В небеизвестния филм Трето полувреме" българите сме представени като фашисти, които носят вина за концентрационните лагери за унищожаване на евреите.
След Втората световна война комунистите представят, че са освободили народа от българите фашисти. И тези, които твърдят, че са българи, са обявени за монархо-фашисти. И нашата организация Радко" бе официално обвинена в подобно нещо от Конституционния съд на Македония. Ние обаче отидохме пред Европейския съд, за да докажем, че не сме фашисти.
Ще има ли отлив на български туристи от Македония след този пореден вандалски акт върху нашата памет? Знаете, че непрекъснато има български групи, които, особено през почивните дни, посещават Охридското езеро?
Абсолютно е възможно да се направи някакъв протест. Тези, които идват тук, са настроени доброжелателно. Никаква политика не правят. Те просто искат да си почиват и да видят историческите места. Сега обаче може би хората ще си кажат - защо да оставям парите си в Македония, след като там се държат лошо с мен?! Жалкото обаче е, че от това ще загуби Охрид, който е град с хилядолетна история. Именно тук са оставили своите следи изявени български книжовници, военни, духовници, революционни дейци и общественици. И така, вместо да бъде културен мост между България и Македония, Охрид се превръща в арена на антибългарските прояви.

Видеа

СТАТИИ

АВТОНОМИЗЪМ- ВЪРХОВИЗЪМ-МАКЕДОНИЗЪМ /МАКЕДОНСКИ ОБЗОР/

Белград Първата европейска столица Judenfrei /без евреи/

България не носи отговорност за Холокоста в Македония, смята израелският общественик
Самуел Ардити: Хитлер отрови цар Борис заради спасените евреи

Открито писмо до г-н Борис Велчев, главен прокурор на Република България от Едвин Сугарев

ЕДИН ПОДВИГ, ИЗВЪРШЕН НА ДНЕШНИЯ ДЕН

За или против новата политика на България спрямо Македония - Победител - Андрей Ковачев и твърдата линия към Македония

Мнение за прикачване на Вардарска Македония къмъ Р.България

Позицията ни към Скопие: Един народ в две държави"

Позиция на асоциацията РАДКО от 15 януари 2013г.

Българо-македонски смущения
С Огнян Минчев разговаря Георги Папакочев

Македонизирането на двама български нещастници!

Истината за Македония от първо лице - от жив свидетел

Историята отново ще ни осъди

Мнение на Любчо Трохаров за мълчанието на официална София в спора за името на Република Македония (БЮРМ)

Българското масонство в Македония

Отровното сeме на Коминтерна

България все още е под съветска ментална окупация, а Македония под югославска

Израелски политик: Тодор Живков лъжеше, че спасявал евреите през 1943 година

Д-р Тодор Чобанов: Нито филмът "Трето полувреме" изглежда верен откъм фактите, нито Музеят на холокоста в Скопие отговаря на световните музейни стандарти

Спомени Пандо Младеновъ

ВЕЛИКАТА ИЛЮЗИЯ НА БЪЛГАРИЯ
Балканските войни (1912-1913 г.)

ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА НА НАРОДА НИ ОТ 1913г. ЗАПОЧНА ДА СЕ ПОДГОТВЯ ОЩЕ ПРЕЗ 1901г.

 

 

Купете тритомника на д-р Георги Генов:
Американската Православна Църква на българите

Авторът д-р Георги Генов задълбочено но сбито разказва историята на македонобългарските черкви зад Океана, около които се развива цялостният живот на нашата емиграция от рождението до самата кончина на личността. Той уместно отбелязва, че тритомникът е абсолютно конвертируема книга, която може да ни представи добре на международния пазар (САЩ, Канада и Австралия), както и в Родината.
Обръща се с апел за спонсорство, поради ограничените възможности на БАН..
Част първа: 1 347
Част втора: 348 587
Част трета: 588 927
Книгите може да бъдат закупени на цена от 44,90 лв (23 Евро) на адрес:
Музей Класика 32, Венелин, София 1132,
България, Европейски съюз
За постоянни справки: Александър Стайков: 0876-44-76-87

Връзки

РЕДАКЦИЯ
Отговоренъ редакторъ Георги Младеновъ E-Mail за контакти: makedonskatribuna@gmail.com
Заместникъ редакторъ Д-ръ Георги Геновъ E-Mail за контакти: historicalarchives@gmail.com
Webmaster Владимиръ Панковъ E-Mail за контакти: radkomk@gmail.com
Помощникъ редакторъ Пандо Младеновъ  
Помощникъ редакторъ проф. Александъръ Бешковъ
Legal REPRESANTATION Gosho Mladenov B.A.S.M.Eng.L.L.B.
English proof reader A. Aleknevicius B.A.

 

 
 

Hosted in Toronto by Macedonian Tribune