Органъ на МПО Любенъ Димитровъ отъ Торонто Канада

Месечно издание - Monthly publication

 

Брой 107 - 2012 г.

Issue 107 - Year 2012

 

 

 
 

Честваме 109 години от Илинденско - Преображенското въстание
На 2 август (20 юли по стар стил) 1903 година преди 109 години
започва Илинденско - Преображенското въстание

Въ Македоно–Българската православна Черква Свѣти Георги въ градъ Торонто Канада бѣ отслужена панихида за българитѣ убити презъ врѣме на Илинденско-Преображенското въстание отъ 1903 година (22.07.2012г). Тукъ на снимката даваме часть отъ присѫщващитѣ богомолци въ горе споменатата Черква.

Този брой на Македонска Трибуна е посвѣтенъ на българскитѣ възрожденци отъ Македония и Одринска Тракия, които съ цената на своятъ животъ преди 109 години, презъ врѣме на Илинденско-Преображенското въстание, сѫобщиха на Европа, че въ Македония и Одринска Тракия живеятъ българи. Много кръвъ се проля, отъ тогава до днесь.Българскиятъ народъ всѣ още не е обединенъ, и все още чака за човешки свободи. Илинденско–Преображенското въстание, остави въ душата на българина, мечта за обединение, която мечта има вероятността, отъ части да бѫде реализирана, при приключване на албанската Прищенска декларация, отъ далечното минало на албанцитѣ.
Днесь албанцитѣ сѫ въодушевени отъ успеха имъ въ Косово, и не сѫ много интересуватъ за разделяне на Вардарска Македония между България и Албания. Днесь тѣ сѫ за изгонване на българитѣ отъ цялата Вардарска Македония, така както стана съ западната частъ. Българскиятъ интелектуалецъ, си е навелъ главата и се прави, че не вижда, онова което става въ самата Вардарска Македония?
Въ Бѣломорска Македония, сѣлата сѫ прази, и утре можемъ да ги купимъ, така както еврейтѣ купиха Палестина преди 80 години!
Днесь сръбскитѣ усилия да запазятъ Вардарска Македония, като сръбска Бановина сѫ предъ изпитание!
Вчерашниятъ лидеръ на ДУПИ Ме Мене призна публично, че презъ 2001 година, презъ врѣме на гражданската война, е ставало дума за подялба на Вардарска Македония между Албания и България! За тази подялба, само единъ отъ сръбското Ману го изгониха отъ Македония, и го пратиха да плаче по чужбина (Посланика Г. Ефремовъ сиромаха изчезна). Самитѣ албанци въ всяка кѫща си говорятъ, за подялба на Вардарска Македония (исказване на Арбенъ Джафери не отдавна).
Тѣзи които управляватъ Вардарска Македония, сѫ пияни отъ измислицитѣ на сърбина Стоянъ Новаковикъ, Сърбина които съсъ свойтѣ идеи искаше да направи отъ българина, врагъ на всичко българско.
Гърцитѣ няматъ хлябъ да ядътъ, но тѣ съсъ сърбитѣ няма да оставятъ, да има свобода на българитѣ въ поробена отъ тяхъ Македония. Нашета политика, ще трябва да бѫде съсредоточена да се разберемъ съ албанцитѣ, за да може да спасимъ онова което е възможно, а не онова което искаме!
За Македонска Трибуна
Г. Младеновъ 29.07.2012г.

09.08.2012| Изявления и декларации | Република България - Министерство на външните работи
По повод на изявления в македонските медии, българският министър на външните работи Николай Младенов заяви:

Реакциите в македонските медии след изявлениятa на депутати от Европейския парламент във връзка с нарушаване на човешките права на граждани на Р Македония, самоопределящи се като българи, пораждат основателни притеснения. Докато целият ни регион сe отърсва от комунистическото наследство, парадоксално звучат опитите да се черпят исторически аргументи от периода на Коминтерна.
Идеологизацията на историята не e помогналa никому и не e решилa нито един значим социален или икономически проблем. Нашите съседи и приятели ще спечелят много ако гледат напред и градят бъдещето на държавата си в Европа, а не се взират в миналото през призмата на овехтели идеологически конструкции.
Неприемливо е системно да се оказва натиск и да се проявява нетолерантно отношение спрямо законно регистрирани организации в Република Македония, като Българския културен клуб – Скопие, чиято дейност е свързана със защита на човешките права, върховенството на закона и има за цел да сближи двете съседни страни.
Убедени сме, че с възприемането и прилагането на демократичните ценности ще се създадат условия за икономическо благоденствие, добросъседски отношения и общо европейско бъдеще.

СПРЕТЕ РЕПРЕСИИТЕ СРЕЩУ БЪЛГАРИ В БИВШАТА ЮГОСЛАВСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИНСТИТУТА ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРИ БАН

Събитията в РМакедония, се развиват все по-зле в ущърб на Българщината.
Тук ще се спрем само на няколко по-скорошни събития:
След честването на Илинденското възстание , на което група българи предвождани от председателя на ЕДИНСТВЕНАТА ЛЕГАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРИТЕ – БЪЛГАРСКИЯТ КУЛТУРЕН КЛУБ В СКОПИЕ – ЛАЗАР МЛАДЕНОВ е развяла български знамена, той е бил арестуван, а жена му – изхвърлена от работа...
Нека дадем думата на самия Лазар:
След 29 години непрекъсната работа в една и съща фирма, без нито един ден болнично отсъствие, очаквам тези дни съпругата ми да остане без работа. Уволняват я хора които демек закрито се изясняват за българи а фактически унищожават нас активните борци за българщината в Македония. След четири години класически mobing и две години ежедневни закани че ще я изгонат от работа, дойде и денят за това. Тя ще остане на пътя. Хората които го правят това мизерно дело са македонски депутати които подржаваха връзки с предишния състав на Посолството в Скопйе и по този начин си набираха алиби за злодеянието. Предпоставеният и на работното и място, директор, уживаше в благодетите на българското общество по начин че децата му студираха в София, а едното даже и работеше в компания от Запад. Депутатите също така исползваха България по същия начин, чрез децата и личните контакти с одредени български "дипломати", на които на повече пъти и начини им беше указано че се работи за двойни играчи които исползват връзките с тях. Тези "дипломати" сега мълчат! Ако българското общество позволи да ми се случи това на мен, помислете си след това какво може да се случва с обикновените българи от Македония, които и така едвам преживяват в македонската политическа мизерия! Подкрепата на двойните играчи от страна на българската дипломация или обикновени хора е предателсто от най-висок ранг спрямо нас активните по делото българи от Македония. Запомнете го това!
ДРАГАН ПОПОВ - друг активист на българската общност в Скопие е бил нападнат...Ето част от разговора проведен от д-р Георги Генов – главен асистент в ИИИ-БАН с Драган :
- Драгане, кажи ми точно какво се случи ?
- Георги, след поднасяне на цветя пред гроба на Гоце Делчев, по случай годишнината от неговото убийство и заради развятото българско знаме, бех нападнат от трима яки младежи, които явно искаха да ме пребият. От полицията им беха дали ДОСТА БИРА и сандвичи, с което мога да си обясня посегателството върху възрастен човек като мен, с два инсулта.
- Драгане, ще информираме цялата наша общественост.
- Благодаря, братко.Господ да ви поживи.Тук вече не се живее...
СПАСКА МИТРОВА бе окончателно лишена от родителски права над детето си и то бе предадено на съпруга й – сърбин.
ВИКТОР КАНЗУРОВ - талантлив журналист, се държи без работа, само заради това, че е българин...
На ЛЮБЧО КУРТЕЛОВ в Охрид многократно се разбива книжарницата, тъй като разпространява българска литература.Оставен е без работа.
ЗАПЛАХИТЕ СРЕЩУ БЪЛГАРИ СА ЧЕСТО ЯВЛЕНИЕ. Панде Евтимов, Зоран Арнаудов, Младен Сърбиновски, Владимир Тренев, Владимир Перев и много други са изложени на постоянен тормоз...
МИРОСЛАВ РЕЗИНСКИ лежа в затвора за своите пробългарски изяви...
РЕДОВНА ПРАКТИКА Е ДА СЕ ПОСЯГА НА БЪЛГАРСКИ ПАМЕТНИЦИ, особено на военните гробове, останали от нашата героична войска;
От 1993 г. ПРОДЪЛЖАВА БОРБАТА ЗА ПРИЗНАВАНЕТО НА ЕДИНСТВЕНАТА ПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НА НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ – „ Р А Д К О „, председателствана от ВЛАДИМИР ПАНКОВ ОТ ОХРИД.
Ето защо, тази организация МОЛИ И НАСТОЯВА пред българското народно събрание МАКЕДОНИЗМЪТ ДА БЪДЕ ОФИЦИАЛНО ОСЪДЕН ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, като ИНИЦИАТОР ЗА ГЕНОЦИДА НАД НАШИЯ НАРОД, извършван в БЮРМ.
ПРИЛАГЕМЕ ФАЙЛ ВЪВ ФОРМАТ ПДФ, от който може да се информирате за ИСКАНИЯТА НА АСОЦИАЦИЯТА.
7 август 2012 г
С О Ф И Я

Борба за пробуждане на българщината започва от Бургас

Varnapress.net | юли 23, 2012
Премиерата на историческата документална книга “Аз, българинът от Македония” от Здравко Здравески в Бургас прерастна в своеобразен форум по един вечен и кървящ национален въпрос. Отношение по тежките въпроси за правата на нашите сънародници зад граница взеха журналистът Асен Йорданов, писателят Румен Леонидов, съветникът на вицепремиера Симеон Дянков – Спас Ташев, който е и основател и пръв директор на Българския културен център в Скопие, евродепутатът Станимир Илчев, председателят на Съюза на македонските организации Николай Тошев /внук на апостола от ВМОРО Пере Тошев/, председателят на българската Асоциация РАДКО в Македония Владимир Панков и др.
Семейството на Здравески стана известно преди година и половина, като пример за жертва на нечовешки репресии от страна на прокомунистическия режим, който властва днес в „братска” Македония и който не подбира средства в стремежа си да унищожи всеки зачатък на българска идентичност. Днес Здравески се борят за тържеството на европейските норми за човешки права от България, където спасиха живота си. Парадоксално, или закономерно обаче българската държава не им дава гражданство.
Водещият Асен Йорданов отбеляза, че обществото, макар и плахо, за първи път от1944 г. преодолява нихилизма си по отношение на съдбата на българите зад политическите ни граници. Книгата е документ, с който публично се разкрива, че със сънародниците ни в Македония се случват жестоки неща заради самосъзнанието им. Според Йорданов от съдбата на един човек можем да добием ясна представа за съдбата на един цял народ, принуден да крие убежденията си, като тежко престъпление, за което се лежи в затвор. Всяка дума, разказваща за съдбата на българина Здравко, носи неизмерима болка и човешка покруса, сподели редакторът на книгата Румен Леонидов.
„Тази книга Господ ни я изпрати в точния момент, когато в Македония четат историята като дяволът Евангелието”, бе категоричен Леонидов. „Здравко е пример за героизъм, граничещ до безумие. Такъв българин скоро не се е раждал, такъв, който със живота на себе си и семейството си, не се колебае да заплати цената на българските си памет и самосъзнание.”
Първият и единствен български дипломат, посетил Здравко в затвора в Прилеп, Спас Ташев, разказа за силните си впечатления преди 2 години. Здравески развивал бурна патриотична дейност в затвора, поддържал нелегална българска библиотека с риск за живота си и благодарение на книгите, които давал на осъдените да четат, задействал процес на ребългаризация сред тях.
„Ако сме държава, която да гради дългогодишна политика с българите зад граница, трябва да издирваме такива личности, за да създаваме около тях центрове на българщината. Хората в Македония са в безизходица – нямат подкрепа от България, не знаят какво да предприемат. А тук при нас дори има сили, които пречат.”, директно заяви Ташев. Според него книгата е лъч светлина, че може би нещата тръгват към подобрение, че прожекторите се насочват към македонските власти и те ще бъдат принудени да сложат край на мракобесието, което упражняват над сънародниците ни. Ташев засегна и факти от историческото сътрудничество в борбата на ВМОРО и еврейското население в Македония и Беломорието. Цялото събрание почете с едноминутно мълчание паметта на загиналите в бомбения атентат на бургаското летище невинни хора.
Изключително ангажиран с нарушаването на човешките права на българите в Македония се оказа европейският депутат Станимир Илчев. В презентация той представи дейността на българската група в Европарламента по този въпрос. Впечатление направи консенсусът на представителите от различни партии в отстояването на каузата. Илчев обърна специално внимание на пропагандния антибългарски филм „Трето полувреме”, определен от македонското правителство като „проект от национален интерес”. Опитът да се манипулира историята и международното обществено мнение с целенасочено изопачаване на факти и да се насажда омраза срещу България посредством художествени способи, е част от цялостната антибългарска политика, която Македония отдавна води. Според Илчев именно „Аз, българинът от Македония” може да се приеме като документален отговор на „фриволно жонглиращото с фактология” манипулативно упражнение „Трето полувреме”. “Дори един единствен българин да има в Македония и той да няма правото си на самоопределение, то ние сме длъжни да се застъпим за него и да се борим за правата му”, обобщи Илчев.
“Опасявам се, че случаят със Здравко Здравески не е прецедент и в момента в македонските затвори има много хора, които лежат там по скалъпени обвинения, но заради българската си изява. Те обаче, за съжаление, не са имали късмета да се срещнат с български дипломат”, заяви Николай Тошев от СМО. Владимир Панков от Охрид разкри идеологическата генеалогия на “македонизма”, наложена с тежки репресии от сърбо-комунистическия режим и продължаваща до днес. Панков обобщи целта на българската асоциация РАДКО за възстановяване на историческата истина, за правото на българите в Македония да изучават книжовен език, да откриват свои читалища и училища и да се ползват със всички конституционни права, които само за тях са недостъпни. “Ние искаме и се борим да възстановим културното и политическо единство на българите от двете страни на границата.” каза Панков.
На форума, освен местната общественост, присъстваха и десетки българи от различни градове в Македония и Западните покрайнини, дошли специално за случая.
Водачът на парламентарната група на ГЕРБ в Европарламента Андрей Ковачев изпрати специално привествие до присъстващите. В специално писмо Ковачев заяви: “Цялата ни нова история е пропита със стремежите за свобода и национално обединение. В най-ново време те се сблъскаха с комунистическата идеология, създала интернационализма и македонизма. Комунистическите догми играят все още роля в обществения, медийния, политическия и икономическия живот в България, Македония, Сърбия и много други страни. Бившата тайна агентура като УДБА и Държавна сигурност, както и днешните наследници на комунистите, макар сега официално да се наричат по друг начин, имат огромна вина за сегашната все още трудна ситуация в региона. Трябва да се обърнем към истината и да скъсаме с идеологиите от миналото. Република България и Република Македония имат общо минало и вярвам, че могат да имат общо европейско бъдеще.”, пише Андрей Ковачев.
Гостите бяха посрещнати от вълнуваща документална фотоизложба в предверието на залата. Завладяващите фототипни експонати разказват за незагасващата, въпреки политическата диктатура, пробългарската дейност зад пределите на родината.
Сред публиката се появи и лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Той отправи своите поздравления към автора и участниците.
Всички присъствали доказаха с позицията си категорично, че пред общите национални интереси, политическите противоречия са несъществени.
Мероприятието бе предшествано от общо честване на Илинден между българи от страната и диаспора, което се проведе на 20-ти юли за първи път от десетки години преди дни в Бургас.

ХОЛОКОСТЪТ ВЪВ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ И БЕЛОМОРИЕТО ПРЕЗ 1943 Г. И НЕГОВОТО СЪВРЕМЕННО ИЗМЕРЕНИЕ

Това изследване в съкратен вариант на български език се публикува в Кн. 1/2012 на списание „Македонски преглед”, издание на Македонския научен институт в София. За чуждоезичния свят е подготвено това разширено издание. Който желае да подкрепи превеждането на английски и испански език на този материал и неговото отпечатване, нека да се свърже с автора (Спас Ташев) на следния email: lihnida@abv.bg .

СТАТИИ
Купете тритомника на д-р Георги Генов:
”Американската Православна Църква на българите”

Авторът д-р Георги Генов задълбочено но сбито разказва историята на македонобългарските черкви зад Океана, около които се развива цялостният живот на нашата емиграция от рождението до самата кончина на личността. Той уместно отбелязва, че тритомникът е абсолютно конвертируема книга, която може да ни представи добре на международния пазар (САЩ, Канада и Австралия), както и в Родината.
Обръща се с апел за спонсорство, поради ограничените възможности на БАН..
Част първа: 1 – 347
Част втора: 348 – 587
Част трета: 588 – 927
Книгите може да бъдат закупени на цена от 44,90 лв (23 Евро) на адрес:
Музей “Класика” – 32, Венелин, София 1132,
България, Европейски съюз
За постоянни справки: Александър Стайков: 0876-44-76-87

Връзки

РЕДАКЦИЯ
Отговоренъ редакторъ Георги Младеновъ E-Mail за контакти: makedonskatribuna@gmail.com
Заместникъ редакторъ Д-ръ Георги Геновъ E-Mail за контакти: historicalarchives@gmail.com
Помощникъ редакторъ Пандо Младеновъ E-Mail за контакти: mladenoff@rogers.com
Webmaster Владимиръ Панковъ E-Mail за контакти: radkomk@gmail.com
Помощникъ редакторъ проф. Александъръ Бешковъ
Legal REPRESANTATION Gosho Mladenov B.A.S.M.Eng.L.L.B.
English proof reader A. Aleknevicius B.A.

 

 
 

Hosted in Toronto by Macedonian Tribune