Органъ на МПО Любенъ Димитровъ отъ Торонто Канада

Месечно издание - Monthly publication

 

Брой 106 - 2012 г.

Issue 106 - Year 2012

 

 

 
 

Гнъ. Т. Александровъ и Гнъ. Ив. Михайловъ

Този брой на Македонска Трибуна е посветенъ на Гнъ. Т. Александровъ и Гнъ. Ив. Михайловъ. Тѣзи двама българи отъ ВМРО съсъ своето българско държание и сѫпротива, срещу сръбската и гръцката окупация на Македония, чѣртаеха границитѣ на Санъ Стефанска България. Мемоарната литература на Гнъ. Иванъ Михайловъ, го прави най-интересниятъ български историкъ презъ врѣмето на трѣтото българско царство.
На снимката е Баба Кира Александрова съ Г.Младеновъ въ градъ Цариградъ 1972г..
На другата снимка сѫ Гнъ. Ив. Михайловъ и Гнъ. Асенъ Аврамовъ съсъ семейство Г.Младенови въ градъ Фюжи Италия презъ 1967г.
Нека бѫде лека пръстта, която покрива гробоветѣ на Гнъ. Ив. Михайловъ и Гнъ. Асенъ Аврамовъ.

На кѫде отива Македония?

Преди няколко дена, българскитѣ народни представители въ Европейскиятъ сѫюзъ, организираха Симпозиум на тѣма “На кѫде отива Македония“? На този симпозиум присѫстваха много отъ българскитѣ академици, занимаващи се съ поробена отъ сърбитѣ и гърцитѣ Македония!
Българскитѣ представители въ Европейскиятъ сѫюзъ, сѫ много разтревожени отъ държанието на сърбо-македонцитѣ, и то по-специално, тяхното отношение къмъ онези граждани на Вардарска Македония, които сѫ си надвили на страха, и се деклариратъ публично, че тѣ сѫ българи!
Отъ изгазванията на академицитѣ, читателя стига до заключението, че тази сръбска република Македония, нѣма да позволи по-вече да се продължава съ българското възраждане тамъ! Всички сръбски партии въвъ Вардарска Македония, които управляватъ тази територия и претендиратъ, че сѫ “македонци“ не сѫ нищо друго, освенъ сръбски агенти, които лъжатъ общественото мнение, че тамъ въ Повардарието имало “македонци“ отъ памти вѣка!
Младото поколение, което ходи на училище и говори, че тѣ сѫ “македонци“ се е лишило отъ желанието да знае, Българското минало на Вардарска и Бѣломорска Македония. Всѣки, които иска да знае, може да го прочетѣ по страницитѣ на INTERNET.
Почти всички проферори, които се изказаха на този симпозиюмъ, предупредиха българската дипломация, че нашета българска дипломация, ще трябва да се активизира и покаже поне ЖЪЛТЪ картонъ, на сърбо-македонцитѣ, преди тази Югославска република да почне преговори, за членство въ Европейскиятъ сѫюзъ!
Някой отъ професоритѣ предложиха, тази сръбска Македония, да си смѣни името и се нарича, Самуилова България, или Юго-Западна България.
Нашета редакция, която се занимава съсъ сѫдбата на поробенитѣ българи тамъ, повѣче отъ осемдестъ години, сѫщо така е предупредила писмено, както Гнъ. Р. Плевнелиевъ, така и външното министерство на Република България, че съ приказки сърбо-македонцитѣ, няма да позволятъ никаква свобода на поробенитѣ отъ тяхъ българи.
Ние смѣ на мнението, че нашето приятелство съ албанскитѣ партии въвъ Вардарска Македония, ще трябва да се базира на искренно търсене, на разрешаване на етническата криза тамъ.
Албанцитѣ сѫ предъ финализирането на една Албания, за всички албанци които граничатъ съсъ себе си! Ние поробенитѣ българи въвъ Вардарска Македония, сѫщо така, ще трябва да предстанемъ да се занимаваме съ импотентната идея, за отделна Македонска държава.
Нишитѣ възрожденци пишеха за Автономия и отделна държава, но винаги искаха една България отъ Мизия, Тракия и Македония.
Гнъ. Иванъ Михайловъ презъ 1977 година писа до Гнъ. Пандо Младеновъ, че борбата на ВМРО е била борба за единството на Българскиятъ народъ!
Въ този моментъ империитѣ отъ Европа нематъ толкова властъ, и сила, да предовратяватъ обединенито на разделенитѣ отъ тяхъ народи.
Обединението на дветѣ Германии презъ 1989 година, дава импулсъ на албанцитѣ, да се обединятъ въ една Албанска държава! Това обединение, сѫщо така, дава право и на поробенитѣ българи отъ Вардарска Македония, да искатъ обединение съ Майка България.
Нашето българско бѫдещѣ, е една България отъ Мизия Тракия и Македония!
Бѣломорска Македония между Сересъ и Драма е празна, остана само да почнемъ да си купуваме празнитѣ кѫщи тамъ!
Г.Младеновъ 30.06.2012г. Градъ Торонто.

Борба за пробуждане на българщината започва от Бургас

Varnapress.net | юли 23, 2012
Премиерата на историческата документална книга “Аз, българинът от Македония” от Здравко Здравески в Бургас прерастна в своеобразен форум по един вечен и кървящ национален въпрос. Отношение по тежките въпроси за правата на нашите сънародници зад граница взеха журналистът Асен Йорданов, писателят Румен Леонидов, съветникът на вицепремиера Симеон Дянков – Спас Ташев, който е и основател и пръв директор на Българския културен център в Скопие, евродепутатът Станимир Илчев, председателят на Съюза на македонските организации Николай Тошев /внук на апостола от ВМОРО Пере Тошев/, председателят на българската Асоциация РАДКО в Македония Владимир Панков и др.
Семейството на Здравески стана известно преди година и половина, като пример за жертва на нечовешки репресии от страна на прокомунистическия режим, който властва днес в „братска” Македония и който не подбира средства в стремежа си да унищожи всеки зачатък на българска идентичност. Днес Здравески се борят за тържеството на европейските норми за човешки права от България, където спасиха живота си. Парадоксално, или закономерно обаче българската държава не им дава гражданство.
Водещият Асен Йорданов отбеляза, че обществото, макар и плахо, за първи път от1944 г. преодолява нихилизма си по отношение на съдбата на българите зад политическите ни граници. Книгата е документ, с който публично се разкрива, че със сънародниците ни в Македония се случват жестоки неща заради самосъзнанието им. Според Йорданов от съдбата на един човек можем да добием ясна представа за съдбата на един цял народ, принуден да крие убежденията си, като тежко престъпление, за което се лежи в затвор. Всяка дума, разказваща за съдбата на българина Здравко, носи неизмерима болка и човешка покруса, сподели редакторът на книгата Румен Леонидов.
„Тази книга Господ ни я изпрати в точния момент, когато в Македония четат историята като дяволът Евангелието”, бе категоричен Леонидов. „Здравко е пример за героизъм, граничещ до безумие. Такъв българин скоро не се е раждал, такъв, който със живота на себе си и семейството си, не се колебае да заплати цената на българските си памет и самосъзнание.”
Първият и единствен български дипломат, посетил Здравко в затвора в Прилеп, Спас Ташев, разказа за силните си впечатления преди 2 години. Здравески развивал бурна патриотична дейност в затвора, поддържал нелегална българска библиотека с риск за живота си и благодарение на книгите, които давал на осъдените да четат, задействал процес на ребългаризация сред тях.
„Ако сме държава, която да гради дългогодишна политика с българите зад граница, трябва да издирваме такива личности, за да създаваме около тях центрове на българщината. Хората в Македония са в безизходица – нямат подкрепа от България, не знаят какво да предприемат. А тук при нас дори има сили, които пречат.”, директно заяви Ташев. Според него книгата е лъч светлина, че може би нещата тръгват към подобрение, че прожекторите се насочват към македонските власти и те ще бъдат принудени да сложат край на мракобесието, което упражняват над сънародниците ни. Ташев засегна и факти от историческото сътрудничество в борбата на ВМОРО и еврейското население в Македония и Беломорието. Цялото събрание почете с едноминутно мълчание паметта на загиналите в бомбения атентат на бургаското летище невинни хора.
Изключително ангажиран с нарушаването на човешките права на българите в Македония се оказа европейският депутат Станимир Илчев. В презентация той представи дейността на българската група в Европарламента по този въпрос. Впечатление направи консенсусът на представителите от различни партии в отстояването на каузата. Илчев обърна специално внимание на пропагандния антибългарски филм „Трето полувреме”, определен от македонското правителство като „проект от национален интерес”. Опитът да се манипулира историята и международното обществено мнение с целенасочено изопачаване на факти и да се насажда омраза срещу България посредством художествени способи, е част от цялостната антибългарска политика, която Македония отдавна води. Според Илчев именно „Аз, българинът от Македония” може да се приеме като документален отговор на „фриволно жонглиращото с фактология” манипулативно упражнение „Трето полувреме”. “Дори един единствен българин да има в Македония и той да няма правото си на самоопределение, то ние сме длъжни да се застъпим за него и да се борим за правата му”, обобщи Илчев.
“Опасявам се, че случаят със Здравко Здравески не е прецедент и в момента в македонските затвори има много хора, които лежат там по скалъпени обвинения, но заради българската си изява. Те обаче, за съжаление, не са имали късмета да се срещнат с български дипломат”, заяви Николай Тошев от СМО. Владимир Панков от Охрид разкри идеологическата генеалогия на “македонизма”, наложена с тежки репресии от сърбо-комунистическия режим и продължаваща до днес. Панков обобщи целта на българската асоциация РАДКО за възстановяване на историческата истина, за правото на българите в Македония да изучават книжовен език, да откриват свои читалища и училища и да се ползват със всички конституционни права, които само за тях са недостъпни. “Ние искаме и се борим да възстановим културното и политическо единство на българите от двете страни на границата.” каза Панков.
На форума, освен местната общественост, присъстваха и десетки българи от различни градове в Македония и Западните покрайнини, дошли специално за случая.
Водачът на парламентарната група на ГЕРБ в Европарламента Андрей Ковачев изпрати специално привествие до присъстващите. В специално писмо Ковачев заяви: “Цялата ни нова история е пропита със стремежите за свобода и национално обединение. В най-ново време те се сблъскаха с комунистическата идеология, създала интернационализма и македонизма. Комунистическите догми играят все още роля в обществения, медийния, политическия и икономическия живот в България, Македония, Сърбия и много други страни. Бившата тайна агентура като УДБА и Държавна сигурност, както и днешните наследници на комунистите, макар сега официално да се наричат по друг начин, имат огромна вина за сегашната все още трудна ситуация в региона. Трябва да се обърнем към истината и да скъсаме с идеологиите от миналото. Република България и Република Македония имат общо минало и вярвам, че могат да имат общо европейско бъдеще.”, пише Андрей Ковачев.
Гостите бяха посрещнати от вълнуваща документална фотоизложба в предверието на залата. Завладяващите фототипни експонати разказват за незагасващата, въпреки политическата диктатура, пробългарската дейност зад пределите на родината.
Сред публиката се появи и лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Той отправи своите поздравления към автора и участниците.
Всички присъствали доказаха с позицията си категорично, че пред общите национални интереси, политическите противоречия са несъществени.
Мероприятието бе предшествано от общо честване на Илинден между българи от страната и диаспора, което се проведе на 20-ти юли за първи път от десетки години преди дни в Бургас.

МЕЛНИК 02.06.2012г.

Декларация на ЦК на МПО № 141 във в. „Македонска Трибуна”, 24 април 1941 г. "ЕМИГРАЦИЯТА В АМЕРИКА ПРЕЦЕНЯВА ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙСКИ ВЪВ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ КАТО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД".

БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙСКИ ВЛЕЗЛИ В СКОПИЕ

Софийската радиостанция съобщи на 18 април, че българската армия е преминала бившата гръцка и югославска граница и навлязла в Македония. Това стана след като германската армия разби сръбските войски, също и англо-гръцките войски. На 19 април вечерта, значи преди Великден, българската армия е привършила окупирането на почти цяла Македония.
Една рота български войници е стигнала на 19 април в гр. Скопие и веднага там е бил образуван български комитет2 за управлението на града и околията. Подобен местен комитет е бил образуван в Куманово и много други македонски градове.
Един български кореспондент, който придружавал българските войски,е предал дописка до своя вестник, в която се казва, че навсякъде местните македонски българи са посрещнали с ликуване българските войници. Той казва, че населението е изявило желание щото Македония да бъде присъединена към България.
Според друго съобщение от Берлинската радиостанция българската армия е навлязла не само в гръцка и югославска Македония, но също така и в Тракия и Моравско. Едно официално комюнике от София казва следното: „Български войскови части окупираха някои български области в Македония, освободени от германците, с оглед да запазят ред и спокойствие между населението".
Съобщения с дата 22 април известяват, че скоро между Скопие и София ще се възстанови редовна железопътна, телеграфна и телефонна служба.
* В. „Македонска Трибуна, г. XIV, бр. 740, 24 април 1941 г. [на български език].
След като германската армия разгромява Югославия и Гърция през април 1941 година. българската армия навлиза във Вардарска Македония и Беломорието. Целта на тази акция е да се гарантират животът и имотът на местното население. Егейска Македония не е поставена под българска юрисдикция. Там се настаняват италиански и албански окупационни власти.
Българското население във Вардарска Македония започва да формира само т. нар. „акционни комитети" като местни органи на властта още при започването на войната на Германия срещу Югославия. Така че, когато българската армия навлиза в Повардарието, тя заварва там спонтанно възникнала българска власт.
Безброй исторически документи, свидетелства на очевидци и кинохрониката от онези години свидетелствуват недвусмислено, че българите във Вардарска Македония действително посрещат българската армия като освободител.

СУГАРЕВО 02.06.2012г.

Congressional Record
Proseedings and the debates of the 98th congress, first session.
Vol 129 Washington,Tuesday, June 7, 1983 No 79
The Balkans today: Yugoslavia and the prospects for freeing the Albanian nation.
A number of reports have pointed out that Bulgaria has recently stated that one-third of Macedonia belongs to Albania and the other two-thirds belong to Bulgaria. It should be remembered that Macedonia's population contains Bulgarians and Albanians as well as many other ethnic groups.

Този документъ вбеси Димитъръ Мирчевъ отъ градъ Скопие на 28 януари 2003 година въ Университета на Торонто‚когато бе запитанъ къде изчезнаха тези българи за които пише американцкиятъ сенатъ?
Димитъръ Мирчевъ отговори‚че тези които са писали този документъ са мисинформирани и смешни. Той подчерта‚ че знае за много тъкива документи‚ но те всички са писани отъ необразовани хора. Една отъ студентките го каза най-добре, че само Мирчевъ е образованъ.
Богъ да прости на нашите възрожденци които дадоха живота си за обединението на българския народъ.
Нека имъ бъде лека пръста‚ която покрива незнайните имъ гробове.

ХОЛОКОСТЪТ ВЪВ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ И БЕЛОМОРИЕТО ПРЕЗ 1943 Г. И НЕГОВОТО СЪВРЕМЕННО ИЗМЕРЕНИЕ

Това изследване в съкратен вариант на български език се публикува в Кн. 1/2012 на списание „Македонски преглед”, издание на Македонския научен институт в София. За чуждоезичния свят е подготвено това разширено издание. Който желае да подкрепи превеждането на английски и испански език на този материал и неговото отпечатване, нека да се свърже с автора (Спас Ташев) на следния email: lihnida@abv.bg .

СТАТИИ
Купете тритомника на д-р Георги Генов:
”Американската Православна Църква на българите”

Авторът д-р Георги Генов задълбочено но сбито разказва историята на македонобългарските черкви зад Океана, около които се развива цялостният живот на нашата емиграция от рождението до самата кончина на личността. Той уместно отбелязва, че тритомникът е абсолютно конвертируема книга, която може да ни представи добре на международния пазар (САЩ, Канада и Австралия), както и в Родината.
Обръща се с апел за спонсорство, поради ограничените възможности на БАН..
Част първа: 1 – 347
Част втора: 348 – 587
Част трета: 588 – 927
Книгите може да бъдат закупени на цена от 44,90 лв (23 Евро) на адрес:
Музей “Класика” – 32, Венелин, София 1132,
България, Европейски съюз
За постоянни справки: Александър Стайков: 0876-44-76-87

Връзки

РЕДАКЦИЯ
Отговоренъ редакторъ Георги Младеновъ E-Mail за контакти: makedonskatribuna@gmail.com
Заместникъ редакторъ Д-ръ Георги Геновъ E-Mail за контакти: historicalarchives@gmail.com
Помощникъ редакторъ Пандо Младеновъ E-Mail за контакти: mladenoff@rogers.com
Webmaster Владимиръ Панковъ E-Mail за контакти: radkomk@gmail.com
Legal REPRESANTATION Gosho Mladenov B.A.S.M.Eng.L.L.B.
English proof reader A. Aleknevicius B.A.

 

 
 

Hosted in Toronto by Macedonian Tribune